Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Estland verwelkomt nieuwe digitale ‘inwoners’: e-Residents

What is a Digital Signature?

E-residency is een beveiligde digitale identiteit bvanuit de Estse overheid voor mensen die niet officieel in Estland ingeschreven staat maar wel tijdelijk inwoner zijn, vaak in Estland op bezoek zijn of veel zaken doen met of in Estland.

Sinds oktober 2014 is e-residency uit Estland beschikbaar voor niet Esten. E-residency maakt bijvoorbeeld mogelijk dat je een digitale handtekening kunt zetten die geldig is op officiële Estse documenten of dat je een Estse bankrekening kunt openen, waar ter wereld je ook bent.

 

Doel

Het doel van e-residency is het gemakkelijker maken van zaken doen en dingen regelen op afstand met dezelfde veiligheid als wanneer je lijfelijk aanwezig zou zijn. De Esten zelf werken al jaren met deze service maar het feit dat hij nu ook beschikbaar is voor niet-inwoners is uniek.

 

E-residents krijgen een smart ID-card met een microchip (of eigenlijk een contactchip) waarop twee certificaten staan:

 • Certificaat voor authenticatie (dus bewijzen dat je bent wie je zegt te zijn)

 • Certificaat voor digitale handtekeningen

 

Gebruiken van je e-residentschap

Met digitale authenticatie kun je inloggen in alle online portals die deze authenticatie herkennen zoals die van Estse internetbanken, overheidsinstellingen etc. Je werkt met een pincode die jij alleen kent om jezelf te authentiseren. En de digitale handtekening zorgt ervoor dat je veilig documenten kunt ondertekenen op afstand. Binnen de EU, zijn deze digitale handtekeningen zelfs wettelijk bindend in alle lidstaten.

 

Verblijfsvergunning?

Als e-resident heb je trouwens nog geen recht op een verblijfsvergunning om in Estland te blijven, je kunt er eigenlijk helemaal geen rechten aan ontlenen en je kunt de e-resident ID-card ook niet als identiteitskaart gebruiken omdat er geen foto aan gekoppeld is. Misschien is dit wel mogelijk in de toekomst...

 

Gepubliceerd: Vr, 27/02/2015 - 10:29


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!