Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Ik had hier van tevoren niet van durven dromen!

malta stage
Danique (18) liep stage op Malta en had een superervaring!

‘Op 15 augustus 2015 vertrok ik naar Malta, om twee weken lang een taalcursus te volgen op een internationale Language School. Dit allemaal als voorbereiding voor mijn langverwachte stage op een privéschool in Malta. Ik heb hier lang naar uitgekeken, ook omdat het voorbereidingstraject langer en heftiger was dan ik mij had voorgesteld. Ik moest veel voorwerk doen en zat op doordeweekse dagen vaak lange avonden achter mijn laptop. Zo moest ik referenties verzamelen en mijn CV en algemene sollicitatie in het Engels op orde brengen. Dit alles duurde bij elkaar ongeveer 2 maanden. Als er op mijn profiel werd gereageerd, kreeg ik een stage toegewezen. Na ongeveer 6 weken kreeg ik te horen dat er een school in Malta interesse had in mijn werkprofiel. Binnen no time had ik een sollicitatiegesprek en na drie dagen had ik de job! De laatste maanden voor voortrek gingen snel. Ik rondde mijn studiejaar af en ging voor de zomer nog een paar weken werken in Luxemburg. Maar op 15 augustus stond ik, vergezeld door mijn ouders en beste vrienden, dan toch echt op Schiphol. Het ging echt gebeuren…

Mijn leven is sinds ik naar Malta ben vertrokken echt een rollercoaster. Er gebeurt zoveel en dat vaak ook nog tegelijk. Ik ben echt niet in staat om mij alleen maar op mijn stage te focussen. Er zit gewoon zoveel meer in deze hele ervaring! Ik kwam te wonen in een appartement met andere internationale studenten. Dit had zo zijn voordelen, omdat ik gelijk veel mensen leerde kennen. Mijn, op dat moment Duitse, huisgenootjes waren erg aardig voor me. Zij namen mij op in hun groep en binnen twee uur was ik al met hen op stap. Best wel gek als ik er op terugkijk! 's Ochtends zat ik nog in Nederland en 's middags liep ik met mijn nieuwe huisgenoten in Malta. Maar ik wist dat er een te gekke, bijzondere periode in mijn leven van start was gegaan.

Mijn stage ervaar ik als een intens proces. Ik heb leuke collega's en mijn stagebegeleider begrijpt me goed en is meelevend. Ik word elke dag door de schoolbus opgepikt en zodra we alle kinderen hebben verzameld, rijden we richting school. Over het algemeen assisteer ik in een klas voor de earlier years, maar ik ben ook inzetbaar als sociaal werker. Wat ik het leukste aan mijn stage vind, is dat die kinderen mij echt hebben leren kennen. Zij komen naar mij toe met vragen, of gewoon omdat ze even willen praten. Zij hebben mij echt erkend als hun teacher. Ik ga dan ook door voor miss Dani of miss Danique. Ik had nooit verwacht dat ik gewend zou raken aan een schoolbus of uniformen. Maar na 5 maanden dagelijks hier geweest te zijn, krijg ik het niet meer uit mijn systeem. Ik vind het heel erg gaaf dat ik dit op mijn 18e allemaal mag zien en meemaken. Ik ben dan ook heel erg dankbaar!

Natuurlijk loop ik soms ook tegen cultuurverschillen aan, zelfs nog vaker dan ik had verwacht. Waar wij bijvoorbeeld in Nederland heel erg van de klok zijn, is het hier allemaal wat rustiger en soepeler. Mensen kijken het aan en dan zien ze wel. Een ander groot verschil is de communicatie. In Nederland praten we veel met elkaar; beter te vaak herhaald, dan helemaal niet op de hoogte. Hier sta ik mij nog steeds regelmatig te verbazen over wat er wel en niet met mij besproken wordt. Mensen handelen hier veel meer impulsief. Soms heb ik hiermee wel struggles, bijvoorbeeld als ik als persoonlijk begeleider van een leerling moet invallen. Vaak krijg ik dan geen verdere details of een diagnose. Dit vind ik moeilijk, omdat ik dan niet weet hoe ik een kind de beste begeleiding kan geven. Maar over het algemeen heb ik hier mijn draai in gevonden. Hoe je het ook wendt of keert, dit was wel mijn droom, in het buitenland wonen en werken. Dan horen de cultuurverschillen daar natuurlijk bij.

Malta is een eerste keer voor veel dingen geweest. Zo heb ik hier voor het eerst in het buitenland en voor het eerst op mezelf gewoond. Ik heb een cursus gedaan op een internationale talenschool, wat hoog op mijn bucketlist stond. Ik heb met dolfijnen gezwommen, paard gereden bij zonsondergang, mijn eerste aardbeving meegemaakt en trouwens ook mijn eerste ambulancerit... Ik heb een ontzettende reislust ontwikkeld en ben in de tussentijd dan ook een paar keer heen en weer gevlogen naar Italië. Malta heeft mij dingen gebracht en geleerd waar ik van tevoren niet van had durven dromen. Het heeft mij best veranderd in mijn doen en laten. Ik heb veel na kunnen denken, terwijl ik van het ene gekke moment in het andere viel. Eigenlijk heb ik nooit echt rust gehad: Er was altijd wel iets gaande. Ik ben bevriend geraakt met de leukste personen die ik ooit heb ontmoet. We hebben van alles samen gedeeld, gelachen en gehuild. Het is zo bijzonder dat je elkaar helemaal niet kent en toch dichter bij elkaar staat dan je denkt. Veel mensen die ik hier heb ontmoet, woonden hier vast of waren hier net als ik op tijdelijke basis. Maar het feit dat je ergens komt waar je geen familie hebt en echt op eigen benen moet staan, dat brengt mensen samen.

Helaas is het binnenkort allemaal voorbij en moet ik mijn leven in Nederland weer oppakken. Gelukkig heb ik dan wel even de tijd om alles wat er hier gebeurd is te gaan verwerken. Maar ik ben blij dat ik deze stap heb gezet. Ik zou iedereen aanraden om naar het buitenland te gaan!’

Gepubliceerd: Ma, 12/09/2016 - 15:50


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!