Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Het EU-actieplan voor ondernemerschap

Photo by: futureatlas.com http://www.flickr.com/photos/87913776@N00/
De EU ziet natuurlijk al haar inwoners het liefst zonder zorgen en met een leuke baan door het leven gaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De banen liggen niet voor het oprapen...

 

Ideaal gezien zouden meer mensen hun eigen werk moeten creëren, zelfstandig ondernemen dus. Om toch zoveel mogelijk mee te werken aan een welvarend en gelukkig Europa heeft de EU een actieplan voor ondernemerschap. Dit plan is er om ondernemers te ondersteunen bij het waarmaken van hun dromen, maar vooral om voor iedereen een gunstig ondernemingsklimaat te scheppen.

 

Dit grote plan bestaat uit doelstellingen. De Europese Unie én de mannen en vrouwen die het beleid in de lidstaten maken moeten deze doelen zien te halen.

 

Doel 1: Ervoor zorgen dat zoveel mogelijk jongeren willen gaan ondernemen

Om zoveel mogelijk jongeren met ondernemen in aanraking te laten komen, wil de EU dat er op school lessen komen in ondernemen. Slim, als je op school ondernemen als vak krijgt, weet je een beetje wat je kunt verwachten kun je veel eerder zeggen of het wat voor jou is.

 

Doel 2: Ondernemers in de dop aanmoedigen!

Hier gaat het vooral om informatie geven over wat ondernemen inhoudt. Het is best eng om in het diepe te springen en je eigen plan te trekken. De EU wil mensen minder bang maken om de stap naar ondernemen te zetten. Het moet zo makkelijk en duidelijk mogelijk zijn wat je kunt doen als je wilt gaan ondernemen.

 

Doel 3: Ondernemers de toekomst geven

Daarvoor is onderzoek nodig, Europa wil in de toekomst namelijk betere ondernemers voortbrengen. De EU heeft een hoop geld voor onderzoek en technologische ontwikkeling voor het MKB (midden- en kleinbedrijf) gereserveerd. Met dit geld worden ook jonge topondernemers gestimuleerd. Een goed voorbeeld doet goed volgen…

 

Doel 4: De geldstromen verbeteren

De EU heeft een boel kennis in huis als het gaat om grote geldstromen. Door het geld dat er is zo goed mogelijk in te zetten kan Europa groeien als ondernemend continent.

 

Doel 5: De Europese regels en administratie makkelijker maken

Er is in Europa een interne markt; er zijn geen nationale losstaande markten maar heel Europa handelt onder dezelfde vlag. Het MKB moet nog meer betrokken worden bij het beslissen over regels en plannen voor deze interne markt.

 

Om de markt nog Europeser te maken is de Europese Commissie van plan een proefproject op te zetten en kleine en middelgrote ondernemingen die over de landsgrenzen kijken een 'one-stop-shop'-systeem voor te stellen. Hierbij hoeven ze maar één stel EU-verplichtingen na te komen in plaats van in elk land andere regels te moeten volgen.

Gepubliceerd: Di, 24/09/2013 - 13:33


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!