Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Btw als ZZP’er

designed by freepik.com
Je kunt er zo een goed rijmend rapnummer omheen schrijven: btw voor ZZP! En als je later of nu voor jezelf wilt beginnen krijg je zeker te maken met deze twee.

Wat heeft een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) met btw te maken? Je ziet het misschien wel eens onderaan je rekening staan als je in een café bent geweest, iets nieuws hebt gekocht of in een restaurant hebt gegeten.


 

Maar ook als je facturen gaat versturen als zelfstandige moet je werken met btw. Btw is een bedrag dat bovenop de prijs komt van de diensten of goederen die je aanbiedt en wat jij later terug kunt vragen van de belastingdienst.

 

Als je ondernemer wordt en een eigen onderneming start krijg je sowieso met de belastingdienst te maken. De belastingdienst int je inkomstenbelasting als die van toepassing is en je btw, een belasting die je zelf doorberekent aan je klanten. Als je een bon in de winkel of in een restaurant krijgt staat daar altijd een van deze twee btw percentages op: 6% of 21%. Dat zit zo, 21% is het standaard btw tarief en geldt dus voor de meeste diensten. 6% is het verlaagde btw-tarief, dit geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten die bijvoorbeeld kappers, schoenmakers, campinghouders en fietsenmakers verlenen.

 

Een voorbeeldje uit de muziekindustrie, waarin je te maken hebt met beide tarieven.

Als je ergens komt spelen voor live publiek, mag je 6% btw rekenen, als uitvoerend kunstenaar. Maar voor studiowerk, dus als je niet rechtstreeks voor publiek je beroep uitoefent, reken je gewoon 21%.

 

En een leuk weetje: je mag de btw op je instrumenten en andere spullen die je voor je werk nodig hebt terugvragen van de belastingdienst. Eigenlijk heb je dus altijd automatisch 21% korting op je professionele aankopen.

 

Btw berekenen houdt je als zelfstandige lekker bezig. Elke drie maanden moet je je berekende btw aan de belastingdienst opgeven, en als je dit een keer vergeet, kun je voor straf elke maand je btw opgave moeten doen. Goed in de gaten houden dus…

 

Nog meer weten over btw? Er is een hele pagina vol met info van de belastingdienst.

Gepubliceerd: Do, 24/12/2015 - 08:12


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!