European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Starters4Communities

Starters 4 Communities
Photo by: S4C Amsterdam https://www.facebook.com/Starters4Communities
Ben jij geïnteresseerd in sociaal ondernemen en wil je daarin ervaring opdoen? Lees dan het verhaal van Miriam, zij vertelt je alles over het leertraject van Starters4Communities (S4C) in Utrecht.

Sociaal ondernemen

Starters4Communities (S4C) is een sociale onderneming opgericht in 2013 door Manon Becher. In september 2013 is Manon begonnen met een pilot project van dit leertraject in de Indische buurt in Amsterdam. Dat liep zo goed dat S4C nu meerdere projecten heeft lopen in Amsterdam en Utrecht.

 

S4C biedt starters op de arbeidsmarkt en studenten die in de laatste fase van hun studie zitten een praktijkgericht trainingsprogramma. Als deelnemer maak je tijdens het programma kennis met sociaal ondernemen en doe je werkervaring op in het opzetten en ondersteunen van bewoners-gestuurde wijkprojecten.

 

Als onderdeel van het programma krijg je kans om deel te nemen aan verschillende workshops over crowdfunding, sales, business modellen, pitchen, communicatiestijlen, sociale media, marktonderzoek, impact evaluatie en nog veel meer.

De kennis die je opdoet tijdens de workshops kun je meteen inzetten bij het ondersteunen van wijkinitiatieven. Samen met bewoners werk je als starter aan innovatieve en duurzame wijkinitiatieven. Op deze manier wordt kennis, talent en creativiteit naar lokale communities gebracht (www.starters4communities.nl)

 

Miriam (25 jaar): “Met 13 starters ben ik betrokken bij het S4C programma in Utrecht dat in maart van dit jaar is gestart en tot eind juli duurt. In maart zijn we begonnen met het ontdekken van vier Utrechtse wijken waar wij wijkinitiatieven zullen ondersteunen. Iedere vrijdag komen we bij elkaar in buurthuis ‘de Uithoek’ om de voortgang van de diverse projecten te bespreken met de coördinatoren van het programma. Wij krijgen dan ook workshops aangeboden die ons verder op weg helpen in het sociaal ondernemen en ondersteunen van wijkinitiatieven.”

 

Crowdfunding campagne

Als onderdeel van ieder Starters4Communities programma crowdfunden de deelnemers een groot deel van de kosten zelf bijeen. Dit doe je door het opzetten van diverse activiteiten en het mobiliseren van je eigen netwerk. Als starter zet je je vooral in voor de bewoners van de wijk warin je actief bent, bewoners hebben vaak goede ideeën  maar niet altijd de tijd, kennis of middelen om deze echt van de grond te laten komen.

 

Miriam: “Tijdens de campagne heb ik o.a. een speeddate, open air cinema en een kledingruil met high tea georganiseerd voor vrienden en kennissen. Hiermee heb ik geld opgehaald voor mijn -projecten. Daarnaast heb ik veel mailtjes gestuurd en berichten op Facebook geplaatst om duidelijk te maken waar ik mee bezig was en om steun te vragen voor een project.

 

Met de groep starters hebben wij tijdens Koningsdag op de vrijmarkt gestaan om spullen te verkopen. Daarnaast hebben wij met een groep van vijf starters het ‘Connect the Dots’ crowdfunding-feest opgezet. Dit was een avond met bandjes, Dj’s, een vuur- en led show, een date- en schminkhoek en lokale Utrechtse biertjes. Een erg leuke en creatieve manier om geld in zamelen voor S4C! De crowdfunding periode was een ontzettend leuke, leerzame en drukke periode. Ik kreeg echt een kick van het organiseren van activiteiten en van deze zo leuk mogelijk maken voor de deelnemers.

 

Uiteindelijk hebben wij als groep 20.515 euro opgehaald! Hiermee was de crowdfunding geslaagd en konden we aan de slag met het programma, de workshops, en natuurlijk de wijkinitiatieven.”

 

Wijkinitatieven

Miriam: “Wij hebben 6 initiatieven gekozen die wij als starters willen ondersteunen. Samen met nog een starter ben ik nu aan de slag met een initiatief voor de Bewonersgroep Amsterdamsestraatweg. Twee leden uit de bewonersgroep willen graag meer sociale interactie creëren in hun buurt ‘de bloemenbuurt’. Zij willen dit bereiken door het organiseren van een groot stratenfestival op de Amsterdamsestraatweg waarbij samen eten met buurtbewoners, muziek, activiteiten/spellen en gezelligheid centraal staan.

 

Met mijn groepje zullen wij deze bewoners ondersteunen bij het vervullen van hun wens om dit stratenfestival te organiseren. Wij zullen onze kennis inzetten bij het maken van een begroting, het opzetten van een draaiboek en gesprekken aangaan met mogelijke sponsoren én ondernemers uit de buurt om te onderzoeken hoe we het evenement kunnen realiseren. Daarnaast zullen we de Bewonersgroep helpen bij het opzetten van een communicatieplan waar het opzetten van een professionele Facebook pagina bij hoort. Op deze manier kunnen buurtbewoners makkelijker met elkaar in contact komen en blijven.

 

De komende 6 weken zullen we alles op alles zetten om hier een succes van te maken. Op 25 juli, de eindviering van het S4C programma, zullen de resultaten van de initiatieven gepresenteerd worden aan alle kennissen, vrienden, betrokken organisaties en andere geïnteresseerden. En daarna, dan ga ik misschien wel mijn eigen sociale onderneming opzetten.”

 

Dus! Heb je interesse in het S4C project in Utrecht of Amsterdam? Meedoen aan S4C is een leerzame en leuke manier om actief bezig te zijn, iets voor een ander te betekenen en bovendien werk je aan de opbouw van je CV.

 

Published: Tue, 08/07/2014 - 13:42


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!