Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

In een ander EU-land werken

Werken in het buitenland via EURES

Ben je net afgestudeerd of heb je in eigen land al wat werkervaring opgedaan? Je kunt in heel Europa aan de slag als je maar de stap naar een ander land durft te zetten.

Werken in een ander land kan je op professioneel vlak een duw in de rug geven, maar ook je persoonlijke vaardigheden en cultureel inzicht gaan erop vooruit. Het geeft je daarnaast de kans om een nieuwe taal te leren.

 

Waar mag ik werken?

Als je de nationaliteit van een EU-lidstaat hebt, mag je zonder werkvergunning werken in elke EU-lidstaat en in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Je moet wel rekening houden met bepaalde voorwaarden als je in een ander land wilt wonen en werken.

 

Zes stappen naar werk in Europa

EURES, de Europese banensite, geeft o.a. de 6 belangrijkste stappen die je moet volgen om een baan in het buitenland te krijgen, van vacatures zoeken tot woonruimte vinden in je nieuwe land.

 

Onderzoeksbanen

Ben je op zoek naar een baan als wetenschappelijk onderzoeker in het buitenland, kijk dan eens op EURAXESS – Researchers in motion.

 

Verschillen tussen landen

Solliciteer je in het buitenland, let dan op de verschillen tussen landen, bijvoorbeeld wat betreft selectiemethodes. Als je wilt solliciteren in een ander Europees land is het erg handig om een Europass CV te hebben. Dit is een standaardmodel voor een CV die in heel Europa gebruikt wordt. Dit CV is beschikbaar in alle Europese talen. Maak zelf je Europass CV op de website van Europass. Ook is het handig om een Europass Taalpaspoort te hebben; hiermee kun je gemakkelijk laten zien welke Europese talen je beheerst.

Gepubliceerd: Wo, 15/05/2013 - 16:58


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!