Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Epale – ePlatform voor volwassenenonderwijs in Europa

Photo by: Elliott Brown https://www.flickr.com/photos/ell-r-brown/
Niet iedereen maakt via de ‘gewone’ weg zijn of haar basisschool af en heeft voor zijn 18e verjaardag de middelbare school afgerond.

 

Door omstandigheden zoals bijvoorbeeld een ernstige ziekte, problemen thuis of vanuit je thuisland moeten vluchten vanwege oorlog kunnen sommige leerlingen pas als ze volwassen zijn hun school beginnen of afmaken.

 

In Nederland is er natuurlijk ook volwassenenonderwijs. Het is bedoeld voor mensen die 18 jaar of ouder zijn en die willen leren lezen en schrijven of die alsnog een diploma voor de middelbare school willen halen. In het volwassenenonderwijs kom je heel andere dingen tegen dan in het reguliere onderwijs. Deze leerlingen hebben vaak kinderen en moeten dus in de avonduren naar school of er is een groot leeftijdsverschil tussen de jongste leerlingen in een klas die net 18 is geworden en de oudste die bijna 40 wordt. Het Electronic Platform for Adult Learning in Europe (EPALE) is een Europese website waarop docenten en andere professionals die in het volwassenenonderwijs werken hun ideeën, oplossingen voor problemen waar ze tegenaan lopen en best practices kunnen delen.

 

Samen weet je meer dan alleen en juist omdat veel docenten die lesgeven aan volwassenen met dezelfde hindernissen te maken krijgen kunnen ze elkaar goed helpen. Misschien heeft een Deense docent wel een geniale lesmethode voor volwassenen die niet kunnen lezen bedacht die hij wil delen, dat kan dan via EPALE.

 

Het is een meertalige internationale community die open is voor iedereen die interesse heeft. Dit online platform wordt betaald door de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs voor volwassenen kan verbeteren.

 

 

 

Gepubliceerd: Do, 19/02/2015 - 11:56


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!