Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

eSafety label

Photo by: FutUndBeidl flickr.com/photos/61423903@N06/
Europa wordt steeds digitaler. Maar wat heeft dat voor gevolgen voor de veiligheid van jonge mensen online?

In alle Europese land beschikken jongeren steeds vroeger in hun leven over steeds meer apparaten waarmee ze toegang hebben tot sociale netwerken. Jongeren worden snel handiger in bijvoorbeeld informatie uitwisselen, eigen online gemeenschappen bouwen en zelf content maken op het internet. Maar ze lopen ook tegen dingen aan die niet zo leuk zijn: cyberpesten, ongewenste intimiteiten, informatie die toch niet openbaar had mogen worden, chantage en noem maar op.

 

Niets aan te doen kun je zeggen, dat kan in de 'echte' wereld ook gebeuren. Maar toch willen ouders en leraren/leraressen hun kinderen en leerlingen zo goed mogelijk weerbaar maken tegen problemen die ze op internet tegen kunnen komen. Je kunt internet en sociale media niet verbieden en je kunt er ook niet zoveel filters op toepassen dat jongeren alleen 'veilige' sites kunnen bezoeken. De enige manier om ze te beschermen is ze mediawijzer te maken, zodat ze zichzelf kunnen beschermen tegen de eventuele problemen die komen kijken bij een digitale samenleving.

 

European Schoolnet (een samenwerkingsverband van bedrijven, scholen en overheden uit verschillende Europese landen) hebben het ‘eSafety Label' ontwikkeld, een Europees programma met ondersteuning en accreditatie voor scholen als het gaat om e-safety. Het doel is om een Europese standaard te maken voor e-safety. Weet je hoe het is met de e-safety op jouw school? Krijg je er les in of heb je nog nooit van mediawijsheid gehoord?

 

'Cyberspace' Rap about STOP. THINK. CONNECT. and Online Safety

Video Description: 

 

Publicerad: Fre, 05/09/2014 - 09:01


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!