Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

8 tips om je niveau Engels te verbeteren

Studeren
Met deze 8 tips verhoog je zowel schriftelijk als mondeling je niveau Engels. Zo krijg je de Engelse taal nog sneller onder de knie!

1. lees, lees, lees

Boeken, kranten, websites, e-mails, social media, de achterkant van je doos ontbijtgranen: als het Engels is, lezen! Waarom? Het lezen van Engels helpt je bij het vinden van nieuwe woorden en laat je de woorden die je al kent makkelijker onthouden. Hierdoor kun je jouw woordenschat verbeteren. Je leert eveneens ook over bepaalde zegwijzen of uitdrukkingen die essentieel zijn voor het volledig begrijpen en beheersen van de taal.

 

2. schrijf het op

Een golden oldie, maar het werkt echt! Wanneer je een woord ontdekt dat je niet kent: schrijf het op. Gebruik hiervoor een notitieboekje of een online tool als Evernote. Probeer het nieuwe woord ook steeds te gebruiken in de context waarin je het woord moet gebruiken. Hierdoor is het voor jou gemakkelijker om je later te herinneren hoe je dit woord juist moet gebruiken.

 

3. praat eens met een mens

Waar dient een taal voor? Precies, om te communiceren! Wij mensen kunnen ons prima redden door online met elkaar te communiceren, zonder dat we daarvoor onze stem hoeven te gebruiken. Een penvriend is heel leuk, maar ga eens wat verder dan enkel Whatsapp. Het spreken van de taal brengt je zoveel verder dan alleen het schrijven. Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen een taal wel begrijpen, maar niet spreken? Daarom: ga op zoek naar native speakers, dompel jezelf onder in hun cultuur en durf fouten maken.

 

4. volg de Engelsen online

Bloggers, vloggers, politiek, humor: volg het in het Engels. Luister eens naar een Engelse podcast over een onderwerp waar je interesse in hebt, terwijl je naar werk of school reist. Hierdoor leer je de verschillende accenten kennen, maar ook straattaal en uitspraken die een taal uniek maken. Net iets anders dan die perfecte robotstem op je Duolingo-app.

 

5. steek het water over

Er is geen betere manier om Engels te leren dan door daadwerkelijk naar een Engelssprekend land te reizen en daar je Engels dagelijks te oefenen. Engels is een van de meest gesproken talen ter wereld, maar verblijven in een land waar de taal echt gesproken wordt is honderd keer beter. Gelukkig blijft ook dan de lijst met opties oneindig, denk maar aan: Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika (om maar een paar te noemen). Pak je koffers en krijg een gratis taalcursus op vakantie.

 

6. gebruik je vrienden

Heb je vrienden die Engelstalig zijn, of ken je Nederlanders die een blog in het Engels schrijven of Engelstalige berichten delen: lees ze en deel ze op je eigen profiel. Lees of luister minstens twee artikelen, video’s, blogposts of liedjes per dag. Zo blijf je dagelijks met de taal bezig.

 

7. stel vragen

Als je begint met Engels leren, zul je gelijk ook een aantal vragen hebben. Stel die ook! Als je ingeschreven bent voor een cursus kun je de docent om antwoorden vragen, anders is het internet een oneindige bron van antwoorden. Google weet alles, nou ja toch bijna! Geen enkele vraag is stom. Alleen het niet vragen is heel dom. Onzekerheid helpt je niet om zelfverzekerder te worden in een vreemde taal. Stel je vragen dus!

 

8. begin met wat je nodig hebt

Wil je een taal echt leren kennen, dan moet je ook meer kunnen dan praten over koetjes en kalfjes. Als je al een opmerking hebt gemaakt over het weer, hebt gevraagd hoe het gaat en je drankje al hebt besteld, is het tijd om het over iets anders te hebben. Lees jezelf in op het jargon rond je studie, werk of interesses. Ga je op uitwisseling: richt je op de woordenschat rond je studie. Ga je naar een conferentie: oefen je vragen aan deelnemers en leer het jargon van je vak. Ga je op tussenjaar: vergroot je woordenschat in de categorie reizen en toerisme. Als je alles in een keer wilt leren krijg je wellicht een burn-out, het beste focus je je op datgene wat je nodig hebt.

 

Gepubliceerd: Vr, 17/02/2017 - 10:47


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!