Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

EVS: een jaar wonen en werken in Zweden!

Photo by: Hakan Smalström https://www.flickr.com/photos/dahlstroms/
Jorim van der Wijngaard, 26 jaar oud en afgestuurd journalist, was in 2011 klaar was met studeren en wilde nog niet beginnen aan mijn werkende leven, maar dolgraag naar het buitenland.

"Ik vond een tof EVS-project dat aansloot bij mijn journalistieke achtergrond. In februari 2012 ben ik vertrokken naar Zweden, waar ik een jaar lang heb gewoond en gewerkt."

 

Avontuur

Ik ben avontuurlijk ingesteld en speelde al langere tijd met de gedachte om een tijd in het buitenland te wonen en werken. Tijdens mijn studententijd participeerde ik in internationale uitwisselingsprojecten van YouthInAction (nu Erasmus+). Ik kwam in contact met veel organisaties in het buitenland die op zoek waren naar vrijwilligers. Daarnaast heeft de organisatie die mij gestuurd heeft mij supergoed gemotiveerd en geholpen.

 

Subsidie aanvragen

Het schrijven van de aanvraag dwingt je supergoed na te denken over je project. Je moet voor jezelf heel duidelijk hebben wat je wilt doen, en hoe je daar denkt te komen. Ik heb mijn doelen veel besproken met mijn host-organisatie in Zweden, maar zij deden ook voorstellen en dachten mee. Verder heb ik een lijst met praktische zaken gemaakt: auto verkopen, huis opzeggen, verzekering regelen, enz.

 

Filmles geven op een Zweedse basisschool

Mijn project was gebaseerd op film. Ik wilde graag iets dat aansloot bij mijn achtergrond en studie en dat is gelukt. Ik werkte bij Viksjöforsbaletten; van origine een dansschool maar tegenwoordig een cultuurbrede jongerenorganisatie. Het grootste deel van mijn tijd werkte ik op basisscholen in de omgeving. Ik sloot mezelf aan bij een bestaand project om kinderen wat te leren over film en documentaire. Daarnaast heb ik korte filmpjes gemaakt over allerlei verschillende evenementen en organisaties in de omgeving.

 

Middle of nowhere

Ik woonde echt op het platteland, in the-middle-of-nowhere. Het was moeilijk om leuke contacten op te bouwen met de norse plattelands-Zweden. De stilte en wilde natuur waren vaak mooi, maar soms ook saai en leeg. Sommige periodes miste ik echt maten om mee op te trekken en dingen mee te ondernemen.

 

Tien jaar levenservaring in één jaar tijd

Heel veel! Het klinkt misschien cliché, maar ik heb echt zoveel over mezelf geleerd. Ik werd uit mijn comfortzone gehaald en midden in Zweden gedropt. Je hebt zoveel nieuwe ervaringen en problemen waarmee je moet dealen en dat leert je weer nieuwe dingen over jezelf. Ik heb vooral geleerd dat ik als mens (vaak onbewust) invloed heb op de levens van anderen. Wat ik doe, en hoe ik het doe heeft invloed op mijn omgeving. Verder heb ik zoveel nieuwe dingen geleerd en ervaren, ik heb soms het gevoel dat ik tien jaar levenservaring heb opgedaan in één jaar tijd.

 

Ga!

Eigenlijk heb ik maar één tip voor jullie: ga! Leer een vreemde taal, een andere cultuur en geniet! Leer meer over jezelf, over waartoe je in staat bent en over hoe andere mensen je zien! Het is een ervaring die je nooit meer vergeet en waar je je hele leven wat aan hebt.

 

Gepubliceerd: Di, 28/04/2015 - 14:03


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!