European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Studeren in Londen

tower bridge
Photo by: Anirudh Koul http://www.flickr.com/photos/anirudhkoul/
Nienke (23): Ik zat in de vierde klas van het VWO en wilde graag iets met film gaan doen...

 

Op internet vond ik een internationaal filmkamp in Oxford. Daar wilde ik graag naartoe om te kijken of ik het echt leuk vond. Dat kamp was een geweldige ervaring, ineens voerde ik zonder het te merken hele gesprekken in het Engels. Ik heb veel vrienden gemaakt, van alles geleerd over films en ik had ontzettende heimwee toen ik terug naar Nederland ging. Eenmaal thuis wist ik het zeker: ik wilde een filmstudie doen in Engeland!

 

Waarom Engeland? Dat kwam vooral door de grotere kans op werk. Maar ook de filmstudies waren beter. In Nederland kon ik alleen naar Amsterdam en die studie was niet zo praktisch. Ik wilde alles leren: camerawerk, editen, scriptschrijven én geluidstechniek. Dat kon hier niet.

 

Ik moest bij de universiteiten waar ik me aanmeldde, in Londen en in York, een filmpje inleveren zodat ze konden zien wat ik kon. Als ik een ronde verder kwam mocht ik op gesprek komen, pas daarna hoorde ik of ik aangenomen was. Door het filmkamp had ik al een filmpje dat ik kon opsturen. Ik werd op gesprek uitgenodigd in York én in Londen. Uiteindelijk heb ik voor Londen gekozen.

 

Daar ging ik, 18 jaar, op kamers in Engeland. De universiteit regelt gelukkig je kamer en als buitenlandse had ik voorrang. Ik kreeg als student vanuit Nederland een uitwonende beurs voor vier jaar en een OV-vergoeding. En ik was echt niet de enige buitenlandse student, mijn huis was heel internationaal en ik kan nu dan ook over de hele wereld bij vrienden slapen!

 

Het studentenleven in Londen is geweldig. Als student kun je goedkoop naar de bios, pub of naar een restaurant. De musea zijn helemaal gratis. Je bent al gauw geen toerist meer, ik voel me nu helemaal Engels.

Ik vier Halloween, St Patricks Day en ik eet roast op zondag zoals de Engelsen doen.

 

Natuurlijk was niet alles rooskleurig… Ik hing soms tussen twee nationaliteiten in. Lastig! Omdat ik me had uitgeschreven bij de gemeente in Nederland moest ik bij de ambassade in Engeland mijn Nederlandse paspoort regelen. Ook je rijbewijs kun je niet in Nederland halen als je niet ingeschreven bent bij een Nederlandse gemeente.

 

Kortom: de ervaring en persoonlijke ontwikkeling waren het voor mij het helemaal waard. Ik werd in het diepe gegooid en ben snel zelfstandig geworden. Als het voor jouw studierichting en kansen op een baan meerwaarde heeft, zou ik het zeker doen!

Published: Tue, 10/09/2013 - 14:35


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!