Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Studeren in Nederland: Leenstelsel

protest leenstelsel
Photo by: FaceMePLS https://www.flickr.com/photos/faceme/
In Nederland studeren wordt steeds kostbaarder. Vanaf het schooljaar 2015/2016 moet je flink in jezelf investeren als je wilt studeren.

Maar je doet het ook ergens voor natuurlijk, een beter perspectief op de arbeidsmarkt en meer kennis van een vakgebied waar jij je in wilt specialiseren. Als student krijg je te maken met het leenstelsel. Er is veel kritiek van studenten, vakbonden en andere tegenstanders op het nieuwe leenstelsel. Misschien terecht? Maar wat houdt het eigenlijk in?

 

Het woord zegt het eigenlijk al: het is een regeling voor studenten om geld voor hun studie te kunnen lenen. Lenen, dus niet krijgen, dat lees je goed. Het sociaal leenstelsel (of het studievoorschot) staat gepland om in het schooljaar 2015/2016 ingevoerd te worden. Als je studie al begonnen is, blijf je recht houden op de basisbeurs tot je bent afgestudeerd. Wel zonder studievertraging natuurlijk... Maar als je studie op of na 1 september 2015 start, krijg je geen basisbeurs meer van de Nederlandse overheid. Je kunt wel een lening tegen een lage rente afsluiten bij de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO). Je leent dan tot bijna duizend euro maximaal per maand en daarmee kun je je studie, kamerhuur, eten en boeken betalen. Als je een baan hebt gevonden na je studie, waarbij je het minimumloon of meer verdient, begin je met afbetalen. Over het afbetalen mag je 35 jaar doen. Hoeveel je uiteindelijk maandelijks moet terugbetalen, hangt af van je salaris.

 

Jongeren die nu aanspraak maken op een aanvullende beurs (omdat hun ouders niet zoveel geld verdienen of een van hun ouders bijvoorbeeld is overleden) blijven deze behouden. De beurs blijft een gift en wordt zelfs met ruim honderd euro verhoogd. Maar omdat de basisbeurs vervalt, moeten ook deze studenten zich in de schulden steken en het basisdeel na hun studie terugbetalen. De ov-studentenkaart die nu deel uitmaakt van de basisbeurs blijft vooralsnog wel voor iedereen intact. Je mag als student nog steeds gratis reizen.

 

Het studievoorschot

Julkaistu: Ti, 19/08/2014 - 17:39


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä