European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Linette beleefde een overgetelijk studie avontuur in Oostenrijk

Linette in Oostenrijk
Photo by: Linette
Linette (24) vertrok in 2012 voor een halfjaar naar Oostenrijk om daar te studeren aan de Karl-Franzens Universität in Graz. Dit jaar migreert ze naar Graz om daar samen te gaan wonen met haar huidige Oostenrijkse vriend.

Hi, ik ben Linette. Onlangs heb ik mijn joint masterprogramma in sustainable development afgerond. Dat is een master programma waarbij verschillende universiteiten samenwerken. Zo heb ik de universiteit van Utrecht gekozen als ‘thuisbasis’ en daarnaast heb ik één semester gestudeerd aan de Karl-Franzens Universität Graz in Oostenrijk, waar ik van februari tot juni 2012 heb gestudeerd. Ik kreeg tijdens dit semester een Erasmus studiebeurs.

 

Ik koos ervoor om naar Oostenrijk te gaan vanwege de studierichting die ze daar aanboden. Zo vond ik het vakkenpakket van KFU Graz met als hoofdthema klimaatverandering het meest interessant. De gedachte om in Graz te gaan wonen leek me ook heel leuk. Een niet al te grote studentenstad vlakbij de Alpen. Ik houd erg van bergsporten dus ik keek er zeker naar uit. De mogelijkheid om naar het buitenland te gaan (een verplichting eigenlijk) was voor mij ook één van de redenen om voor deze master te kiezen. Ik wilde heel graag een langere tijd in het buitenland verblijven, maar alleen maar reizen in mijn eentje trok mij niet zo. Het leek mij veel interessanter om een vaste verblijfplek te hebben en zo een ander land te ontdekken.

 

In Graz zou ik deelnemen aan een vakkenpakket dat van tevoren voor mij was vastgesteld. Later bleek echter dat dit niet mogelijk was omdat veel vakken eigenlijk in het Duits werden gegeven. Mijn Duits was toen niet al te best, zeker niet goed genoeg om verslagen, presentaties en tentamens in het Duits te maken. Het programma zou volledig in het Engels zijn, alleen waren de docenten het daar helaas niet mee eens. Toen bleek dat ik de enige internationale student was in hun klas vonden de docenten dat reden genoeg om het lekker bij het Duits te blijven. Makkelijker voor hen, maar zo gezegd vooral voor de studenten die niet zo goed waren in Engels. Dit was ook wel waar. Het niveau Engels van sommige master studenten was schrikbarend slecht. Dit had ik niet verwacht.

 

Ook al was het wat gepuzzel met nieuwe vakken regelen was het uiteindelijk wel een hele mooie ervaring. Ik vond het vooral heel boeiend om het verschil te zien tussen het onderwijs systeem van de KFU Graz en de Universiteit van Utrecht. Dat de colleges heel anders zijn, dat er veel mondelinge examens worden gegeven, dat samenwerken in een groepje meer een unicum is dan standaard.

 

Verder vond ik de vereniging voor internationale studenten, ESN, helemaal geweldig. De vereniging was daar zo actief en heeft zoveel leuke activiteiten georganiseerd. Van wintersportweek tot zomervakantie, van bezoeken van musea tot wijnproeverijen. De organisatie was top, meestal was het goed geregeld en ze deden zelf altijd heel enthousiast mee.

 

Ik kan studeren in het buitenland aan iedereen aanraden. Het is een super mooie ervaring die je nooit meer zult vergeten. Je leert meer op eigen benen te staan en je komt terug met een nieuwe en gezonde dosis zelfkennis. Wat ik verder kan aanraden is een huis zoeken met studenten die uit het land zelf komen. Zo had ik naast mijn internationale vrienden ook super veel contact met hen en dus ook hun vrienden. Uiteindelijk ga je toch naar huis en heb je meer gezien van de stad en de omgeving dan al je Oostenrijkse huisgenoten bij elkaar. Maar het fijne is dat zij je ook de minder toeristische attracties laten zien.

 

Er is zit wel een risico vast aan een buitenlandverblijf. Als je daar zo’n fijne tijd beleeft wil je eigenlijk het liefst blijven. Nu twee jaar later, na het afronden van mijn master, heb ik besloten om weer terug te gaan naar Graz. Ik trek in bij mijn Oostenrijkse vriend. Ik heb er super veel zin in, maar het is ook reuze spannend om zo’n stap te zetten. Weet dus waar je aan begint als je naar het buitenland vertrekt ;-).

Published: Tue, 08/04/2014 - 11:19


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!