Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

ECLAS

tuileries
Photo by: Lauren Manning http://www.flickr.com/photos/laurenmanning/
Het European Council of Landscape Architecture Schools (ECLAS) is er speciaal voor tuin- en landschapsarchitecten. Een soort Europese beroepsvereniging die hart heeft voor de wereld van de ‘gemaakte landschappen’.

Europa maakt zich sterk voor goed onderwijs. Sommige studie- en werkgebieden zijn zo grensoverschrijdend en zelfs universeel dat er een Europees genootschap is dat ervoor zorgt dat specialisten nooit de connectie verliezen met de rest van Europa. Een van die ‘genootschappen’ is ECLAS. Want zo goed mogelijk gebruik maken van het landschap om ons heen, dat willen eigenlijk alle Europeanen. Duurzaam en door te beschermen wat bewaard moet blijven maar ook vooruitstrevend door te ontwikkelen wat beter en mooier kan.

 

Hier werkt ECLAS aan mee door het versterken van de internationale contacten tussen architecten en het netwerk van onderwijsinstellingen die jonge tuin- en landschapsarchitecten opleiden. Maar de council komt bijvoorbeeld ook op voor de belangen van deze groep landschap liefhebbers als het nodig is.

 

Europese samenwerking binnen de tuin- en landschapsarchitectuur is geboren in Berlijn in 1989, toen een aantal Europese scholen voor tuin- en landschapsarchitectuur zonder officiële agenda bij elkaar kwamen om hun ervaringen te delen. Hieruit ontstond in 1991 ECLAS. Sindsdien houden de tuin- en landschapsarchitecten elk jaar een serieus congres dat wordt gehost door steeds een andere school uit een Europees land.

 

ECLAS gaat uit van het rijke landschapserfgoed dat Europa heeft en bouwt hierop verder door onder andere de volgende doelen na te streven:

 

  • Zorgen voor goede informatie-uitwisseling op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur op Europees niveau. De council geeft zelfs een eigen tijdschrift uit, het Journal of Landschape Architecture (JOLA). Ook het stimuleren van discussies en samenwerking tussen Europese scholen voor landschapsarchitectuur staat hoog op de agenda. Dit gebeurt door het organiseren en promoten van internationale bijeenkomsten en in het bijzonder het jaarlijkse ECLAS congres.
  • Een zo hoog mogelijke standaard van tuin- en landschapsarchitectuuronderwijs in Europa door advisering en het beschikbaar stellen van een forum dat uitwisseling van inhoudelijke ontwikkeling en (gezamenlijke) onderwijsvernieuwing mogelijk maakt;
  • De promotie van gelegenheden waarbij academici en onderzoekers met elkaar kunnen praten en overleggen. Daarmee bevorderen ze de ontwikkeling van een Europese community van professionals in de tuin- en landschapsarchitectuur. Door ECLAS is er een gezamenlijke onderzoeksagenda en zijn er internationale samenwerkingen bij onderzoeksprojecten.
     

Gepubliceerd: Di, 25/02/2014 - 13:52


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!