European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Nederlands onderwijs in het buitenland

windmill
Photo by: John Morgan http://www.flickr.com/photos/aidanmorgan/
Nederland is maar een klein landje… maar onze taal en onze cultuur zijn te vinden op plaatsen waar je het totaal niet verwacht!

Wist je dat er meer dan 13.000 leerlingen Nederlands onderwijs in het buitenland volgen op meer dan driehonderd locaties? Overal ter wereld kun je dus leren over Willem van Oranje, hoe je pannenkoek schrijft en wie Sinterklaas is.

 

Waarom zou je Nederlands onderwijs in het buitenland willen volgen?
De scholen die Nederlands onderwijs aanbieden zijn speciaal voor leerlingen die (tijdelijk) met hun ouders in het buitenland wonen en toch Nederlandse lessen willen volgen. Als je weet dat je na een paar jaar weer in Nederland op school zit, is het erg handig als je bij kunt blijven zodat je niet ineens een klas terug hoeft als je weer in ons koude kikkerland bent.

 

Er bestaan verschillende vormen van Nederlands onderwijs in het buitenland. Veruit de meeste Nederlandse scholen in het buitenland zijn zogenaamde NTC-scholen (Nederlandse Taal en Cultuur scholen). Kinderen krijgen daar gemiddeld drie uur per week les in de Nederlandse taal en cultuur. Je volgt de Nederlandse lessen naast je normale onderwijs. Je moet er dus wel wat voor over hebben om ‘Nederlands’ te blijven.
 

Europese scholen
Europese scholen zijn best bijzonder! Als je op zo’n school les hebt gehad, krijg je het Europees Baccalaureaat. Dit is een diploma waarmee je hoger of wetenschappelijk onderwijs in alle lidstaten van de Europese Unie mag volgen. Vroeger was dit alleen voor kinderen van diplomaten, maar tegenwoordig kunnen ook gewone kinderen er naartoe.


Lesgeven in het buitenland
Dat er altijd mensen zijn die Nederlands willen leren in het buitenland is als docent natuurlijk ook geweldig. Als (beginnend) docent kun je buitenland- en werkervaring combineren door Nederlands in het buitenland te geven. Twee vliegen in één klap.

Published: Fri, 06/12/2013 - 13:23


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!