Portail européen de la jeunesse
Informations et possibilités pour les jeunes en Europe

Same, but different - een uitwisseling in the picture

Photo by: L. Darwish
Een van vele internationale uitwisselingen: 32 jongeren uit Nederland, Noorwegen, Roemenië en Polen gaan een week lang met elkaar activiteiten doen. Niet zo bijzonder? Dan moet je toch even verder lezen…

 

Deze internationale uitwisseling  is op twee manieren een erg bijzondere ontmoeting. Ten eerste omdat  jongeren uit verschillende landen elkaar leren kennen maar ook omdat hier jongeren uit de  jeugdzorg in Nederland en Roemenië kennis maken met jongeren uit Polen en Noorwegen die niet met jeugdzorg te maken hebben. Een uitwisseling met een belangrijk doel dus: jongeren kunnen zelf ontdekken dat iedereen eigenlijk hetzelfde is, ook al heb je te maken met iets ingewikkelds als jeugdzorg.

 

Hoe ga je om met jongeren die veel meegemaakt hebben? En hoe ziet hun leven er dan uit? Jongeren uit de jeugdzorg zijn een bijzondere doelgroep om bij een internationale uitwisseling te betrekken. Het is voor hen door verschillende omstandigheden vaak moeilijk om zich open te stellen of aan dit soort projecten mee te doen.

 

Jeugdzorg en alles wat daarmee te maken komt op een luchtige manier aan de orde binnen het week programma. Iedere avond wordt er nagepraat en bepalen de jongeren samen wat ze de volgende dag gaan doen.

 

Henk van Tilburg, crisisregisseur bij Entrea en een van de begeleiders van de uitwisseling, vertelt dat hij met een aantal jongeren regelmatig scholen in Gelderland bezoekt, waarbij telkens twee jongeren uit de jeugdzorg vertellen over hun ervaringen. Ze zetten daarmee de leerlingen op school aan tot nadenken. De meeste jongeren weten namelijk niets over jeugdzorg en als ze erover nadenken hebben ze vaak vooroordelen. De doelen van het scholenbezoek  zijn om te vertellen wat jeugdzorg doet en zo de beeldvorming over jongeren die ermee te maken krijgen te verbeteren.

 

En bij deze uitwisseling gebeurt eigenlijk hetzelfde, alleen dan over landsgrenzen heen!

De Nederlandse jongeren die gebruik maken van jeugdzorg in Gelderland hebben zelf meegedacht over de invulling van dit uitwisselingsprogramma, zij weten namelijk als geen ander wat belangrijk is om te vertellen of om samen te ontdekken.

 

Een aantal van de Nederlandse jongeren, die interne zorg of dagbegeleiding krijgen bij Entrea en Trias Jeugdhulp, zijn ook vertegenwoordigers van de jongerenraad. Hermien Wieberdink, de begeleider van de jongerenraad bij Trias en begeleider van de uitwisseling legt uit: “Participatie is heel belangrijk voor jongeren uit de jeugdzorg. Er wordt al zoveel voor ze ingevuld en ingebroken op hun privacy. ”

Publié: Mer., 02/10/2013 - 09:47


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Besoin d'aide ou de conseils ?

Poser une question