Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Vrijwilligerswerk in Belfast

Photo by: Michella Koehorst
Michella Koehorst (28 jaar) ging een jaar naar Noord-Ierland.

Hoi, ik ben Michella en ik heb maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd. Op dit moment werk ik bij de gemeente Hilversum.

 

Ik weet nu: ik red me wel

Ik ben voor 11,5 maand naar Belfast gegaan, waar ik niemand kende, met enkel een koffer van 20 kilo.  Ik heb in Belfast geweldige mensen ontmoet en goede vrienden gemaakt. Ik weet nu dat ik het wel red, waar ik ook naartoe ga en wat ik ook doe. Ik zal leuke mensen ontmoeten, goede vrienden maken en vanuit niets een leuk leven voor mezelf creëren. Dit geeft een ongelooflijk gevoel van vrijheid!

 

Wel werken, maar even niet in Nederland

Van jongs af aan had ik de wens om naar het buitenland te gaan, maar het kwam er niet van. Tot in 2013…

Eind 2012 merkte ik dat ik door bezuinigingen en veranderingen minder kon werken dan ik wilde. Ik solliciteerde een aantal keer, maar zonder succes. Ik ben me toen gaan oriënteren op mogelijkheden om te werken in het buitenland. Ook had ik eigenlijk al lang de wens om vrijwilligerswerk te doen. Per toeval kwam ik het EVS-programma tegen en wist meteen: Dít wil ik doen.

 

Niet naar huis

Ik heb van 1 juli 2013 tot en met 11  juni 2014 in Belfast gewoond. Ik heb ervoor gekozen om in die tijd niet terug te gaan naar Nederland tijdens de vakantie. Omdat ik mezelf volledig wilde onderdompelen in mijn buitenland avontuur.

 

Hoe bereid je je voor?

Tijdens mijn opleiding heb ik het boekje "Intercultural sensitivity: from denial to international competence” gelezen. Daarin staat welke  fasen je doormaakt als je voor een langere periode naar het buitenland gaat en wat voor verschillen er tussen landen zijn in de manier van communicatie.. Dit boekje heeft mij bij mijn voorbereiding goed geholpen. Verder heb ik ook meegedaan aan een voorbereidingsdag van het Nederlands Jeugdinstituut.

 

Vrijwilligerswerk

Ik heb gewerkt bij Depaul Ireland in een hostel voor 24/7-ondersteuning aan langdurig aan alcohol verslaafde dak- en thuisloze mensen. Hun filosofie is dat zorg laagdrempelig en risicoverlagend moet zijn.

 

Zou je alsjeblieft misschien…?

In Belfast was vooral de werkhouding anders dan ik in Nederland gewend was; het werktempo ligt lager en er is een sterkere hiërarchie op de werkvloer. Ook werd er vaak op een indirecte manier gecommuniceerd. Als mijn manager bijvoorbeeld vroeg: “Zou je alsjeblieft eventueel, als je misschien tijd hebt, vandaag dit voor mij willen doen?”, dan dacht ik: "Als ik eerst afmaak waar ik mee bezig ben, en dit ergens vandaag doe dan is het goed". Maar wat mijn manager eigenlijk bedoelde was: “Doe dit nu meteen voor mij”. Even wennen.

 

Bij twijfel: doen!

Een tip van mij: kies voor een project waar je enthousiast over bent en baseer je keuze niet op een land. Uiteindelijk is je project toch het belangrijkst. Het land was voor mij bijzaak.

 

Toen ik hoorde dat ik was uitgekozen voor mijn project was ik ontzettend blij,  maar ik heb daarna ook wel even gedacht “Noord-Ierland, Belfast? Help! Nu wordt het echt!” Belfast was voor mij de juiste plek op het juiste moment. Dat  zal bij het land en de plek waar jij terechtkomt ook zo zijn, als je maar je gevoel volgt.  Al is het misschien spannend, dit is een ervaring waar je maar één keer in je leven de kans voor krijgt. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

 

Gepubliceerd: Ma, 08/06/2015 - 10:07


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!