Europejski Portal Młodzieżowy
Informacje i możliwości dla młodych ludzi w całej Europie

Young Leaderz

young leaderz
Photo by: NJR http://www.njr.nl/projecten/young-leaderz/young-leaderz.html
Je hoeft natuurlijk niet naar het buitenland om jezelf te ontwikkelen! Als jij in een ‘moeilijke’ wijk woont en je graag de mensen uit jouw buurt laat zien dat er ook mooie dingen kunnen gebeuren, kun je dichtbij huis al veel doen...

 

Young Leaderz zijn getalenteerde jongeren uit kwetsbare buurten die een rolmodel zijn voor leeftijdsgenoten. Organiseer je graag allerlei dingen? Dan kun je jouw buurt een mooiere plek maken en je eigen skills ontwikkelen. Hier lees je het verhaal van Rachid, 23 jaar, uit Zeist. Hij doet de opleiding Sociaal Cultureel Werk én is Young Leader.

 

Wat doe je als Young Leader?

 

Young Leaderz organiseren activiteiten voor jongeren, in mijn geval in Zeist. Wat we doen varieert heel erg: van spelletjes tot huiswerkbegeleiding tot workshops. Ik heb in de afgelopen tijd al aan negen grote activiteiten meegewerkt. Er is een project geweest met SOA Aids Nederland, en we ruimen zwerfafval op met jongeren uit de wijk. Meestal werken we met jongeren in de leeftijdscategorie van 16 tot 23 jaar.

 

Je moet altijd goed uitleggen wat een jongere heeft aan een activiteit van Young Leaderz. Als je op ze af stapt en zegt: “Kom we gaan even al het afval in je wijk opruimen”, dan kijken ze je heel raar aan. Maar als ik uitleg dat het goed is voor hun wijk en voor henzelf, dat mensen hierdoor dichterbij elkaar komen en elkaar beter leren kennen, zijn ze vaak wel enthousiast.  De wijk ziet meteen het resultaat van hun werk en is daar blij mee. En we gaan na een project bijvoorbeeld een dagje uit met de jongeren om hen te bedanken.

 

Wat was het leukste dat je mocht doen tijdens je Young Leaderz-tijd?

 

Het leukste het afgelopen jaar was de workshop waarin we samenwerkten met SOA Aids Nederland, deze ging over seksueel gedrag. De workshop bestond bijvoorbeeld uit quizvragen: “Wanneer weet je of je zwanger bent?” Het was bijzonder om hier met jongeren mee bezig te zijn en seksualiteit een beetje uit de taboesfeer te halen.
 

In 2014 gaan we met een heel gaaf project beginnen. We gaan een smoelenboek maken! Dit doen we in één wijk waar nu nog weinig cohesie is en waar weinig positieve dingen gebeuren. Het doel is dat alle wijkbewoners elkaar beter leren kennen, zodat ze weten wie ze tegenkomen als ze over straat lopen.

 

Wat zou je andere jongeren willen vertellen over Young Leaderz?

 

Als je in een wijk woont waar niet echt veel leuks gebeurt en mensen niet met elkaar omgaan, dan kun je juist iets betekenen voor je eigen wijk. Mensen kijken daarna met een positieve blik naar elkaar en het wijkgevoel wordt hechter.

 

Je wilt als jongere graag serieus genomen worden. Door aan Young Leaderz mee te doen zullen de wijkbewoners je op een andere manier benaderen. Samen kunnen we zo verveling tegengaan, dingen bespreekbaar maken en iets terugdoen voor de wijk.

 

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

 

Ik heb vooral geleerd om gebruik te maken van anderen. Ik was altijd geneigd om alles zelf te doen. Maar ik heb ontdekt dat je elkaar nodig hebt en dat je anderen niet moet vergeten. Alleen kom je misschien al heel ver, maar samen kom je altijd verder!

 

Meer weten over Young Leaderz?

Opublikowane: śr., 18/12/2013 - 13:55


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrzebujesz pomocy lub porady ekspertów?

Mam pytanie