Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Wil jij de wet veranderen?

Europees Burgerinitiatief
Europees Burgerinitiatief
Wat zou jij doen als je het voor het zeggen had? Dankzij het burgerinitiatief heb je inspraak in het EU-beleid en kun je zelf wetgeving voorstellen.

Via een Europees burgerinitiatief neem je rechtstreeks deel aan de Europese beleidsvorming, door de Europese Commissie te verzoeken een nieuwe wet voor te stellen.

 

Je hebt een idee

Als jouw idee te maken heeft met een beleidsterrein waarvoor de Europese Commissie bevoegd is om wetten voor te stellen kun je een burgerinitiatief starten. Natuurlijk moet je initiatief aan een aantal formele voorwaarden voldoen. Zo kun je het niet alleen indienen: het moet worden ingediend via een 'burgercomité'. Je hebt daarbij één miljoen handtekeningen nodig uit een aantal verschillende EU-lidstaten. Als je dat lukt, dan wordt het menens!

 

Wat gebeurt daarna?

Met je één miljoen handtekeningen heb je de garantie dat:

  • de Europese Commissie jouw initiatief serieus overweegt - je kunt zelfs ambtenaren van de Europese Commissie ontmoeten om je voorstel toe te lichten
  • je jouw initiatief kan presenteren tijdens een openbare hoorzitting van het Europees Parlement

De Europese Commissie is wettelijk verplicht om formeel te antwoorden en duidelijk te maken welke maatregelen zij zal voorstellen en waarom, of waarom zij niets kan doen. Als de Commissie ingaat op je initiatief doet zij dat in de vorm van een formeel wetsvoorstel. Dat voorstel moet dan nog wel worden goedgekeurd, meestal door zowel het Europees Parlement als de EU-lidstaten, die gezamenlijk beslissen in de Raad van de Europese Unie.

Paskelbta: P, 03/06/2013 - 14:50


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!