Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

EYEopener - zet zelf een jongerenproject op!

Photo by: Guy Moll https://www.flickr.com/photos/guymoll/
Een internationale training over het opzetten van een internationale jongerenuitwisseling binnen het subsidieprogramma Erasmus+ Jeugd. Een EYEopener training is uniek!

Normaal gaan alleen professionals op training en komen jongeren pas later in beeld als er een uitwisseling of project wordt opgezet… maar het is natuurlijk veel toffer om bij en jongerenuitwisseling al vanaf het begin jongeren te betrekken. Deze training bedoeld voor teams van jongerenwerkers en jongeren (14-17 jaar) die écht samen een internationale jongerenuitwisseling willen opzetten binnen Erasmus+ Jeugd. Aan de training in juli 2014, die plaatsvond in het prachtige Portugal, hebben in totaal 46 deelnemers meegedaan.

Tijdens de training leerden de deelnemers:

  • hoe je een internationale jongerenuitwisseling opzet binnen Erasmus+ Jeugd
  • hoe jongeren in elke fase van (het opzetten van) een internationale jongerenuitwisseling een rol kunnen spelen
  • hoe jongerenwerkers/coaches de jongeren hierin kunnen begeleiden
  • hoe de lokale gemeenschap kan ondersteunen bij een jongerenuitwisseling

Annet (19 jaar) uit Mill deed mee aan een EYEopener training en vertelt wat zij er zo gaaf aan vond.

Annet: “Ik studeer nog (Voeding en Diëtetiek) en werk daarbij in de horeca. Mijn hobby is voetballen. Maar ik heb nog een hobby: reizen! In 2011 ben ik naar India geweest met school. Zo ben ik met de organisatie waarbij ik nu werk in aanraking gekomen: Via-passie. Intussen hoor ik bij de Via-passie reisbegeleiders.”

 

“Wij willen een jongerenuitwisseling met Turkije gaan organiseren en dit wil ik na de training zeker gaan uitvoeren. En misschien wel samen met Mike! Mike was de jongere die met mij mee was. Hij had het zo goed gedaan in Portugal dat ik echt trots op hem ben en er zeker in geloof dat hij dit project samen met mij wel kan gaan aanpakken! Ik ben door de training veel enthousiaster geworden over mij project en heb er dus nu nog veel meer zin in om het te gaan doen.”

 

“Het meest waardevolle van de training voor mij was wel het schrijven van een applicatie. Ik had zo iets nog nooit gezien en wist dus ook niet dat dit zo ingewikkeld was. Door de training is me wel duidelijk geworden dat je niet zomaar een reis kan organiseren. En dat was niet alles… ik vond het ook heel goed dat er alleen maar Engels gesproken werd omdat ik hier niet heel sterk in ben en het nu wel geleerd heb!”

 

Het is bijzonder om een training samen met een jongere te volgen, de EYEopener training is dus niet alleen zinvol voor de professional maar ook voor jongeren. Mike ging met Annet mee en zei na afloop het volgende:

 

“Mike vertelde mij dat ik het super heb gedaan en wil graag met mij samenwerken! In het begin vond ik het wel lastig dat hij soms zei dat hij iets zelf wou doen, terwijl ik het gevoel had dat hij het niet helemaal snapte. Maar toch snapte hij het allemaal! Hij zei dat hij het fijn vond dat ik voor hem klaarstond en hielp als het nodig was.”

 

Wel zin in een EYEopener training? Kijk voor meer informatie op de website van SALTO-YOUTH.

 

 

 

Gepubliceerd: Vr, 05/09/2014 - 09:42


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!