Europäisches Jugendportal
Informationen und Chancen für junge Menschen in ganz Europa.

Stemmen is het sterkste wapen

Stemmen
Stemmen
Al oud genoeg om te stemmen? Wat weet je over verkiezingen? Stemmen is de belangrijkste vorm van inspraak voor burgers van democratische samenlevingen. Het is een recht dat je altijd zou moeten gebruiken.

In democratieën komen regeringen aan de macht via verkiezingen, waarbij de burgers kunnen kiezen tussen verschillende kandidaten of politieke partijen. Met je stem ondersteun je een besluit, een kandidaat, een lijst of een partij.  In de meeste landen zijn er verkiezingen op gemeentelijk, regionaal, nationaal en Europees niveau.

In de meeste landen mag je stemmen als je 18 bent, maar toen het stemrecht werd ingevoerd moest je nog 21 zijn.  In Oostenrijk is de minimumleeftijd teruggebracht tot 16. Het European Youth Forum is een Europese campagne gestart om dat voorbeeld te volgen.

 

Europese verkiezingen

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009, heeft amper 29% van de jongeren (tussen 18 en 24) gestemd. Bij een enquête antwoordde één op de twee jongeren dat ze niet genoeg informatie hadden gekregen over de verkiezingen. Bij de volgende Europese verkiezingen kun jij meehelpen om daar iets aan te doen. In juni 2014 kun je kiezen wie je naar het Europees Parlement stuurt. Lees wat de kandidaten voorstellen en praat erover met je ouders of je leerkrachten. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen. Sommige kandidaten hebben een facebookpagina, waar je hen vragen kunt stellen. En je kunt ook contact opnemen met het Informatiebureau van het Europees Parlement in jouw land. Als je in het buitenland woont, kun je toch meedoen aan de parlementsverkiezingen in je eigen land. Bij de Europese verkiezingen kun je kiezen voor welk land je wilt stemmen. Als EU-burger mag je ook stemmen en je kandidaat stellen bij gemeentelijke verkiezingen in het land waar je woont.

 

Klaag je vaak over wat er mis is in de samenleving? Probeer er iets aan te doen door te stemmen!

Veröffentlicht: Mon, 03/06/2013 - 15:01


Tweet Button: 

Links zum Thema


Info for young people in the western balkans

Hilfe oder Beratung von Experten

Frag uns!