Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Model European Parliament

Photo by: www.mepnederland.nl
Voelen hoe het is als je in het Europees Parlement zit?

Bron tekst: www.mepnederland.nl

 

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor scholieren. Ruim 125 scholen gespreid over heel Nederland maken deel uit van het MEP-netwerk. Zou je wel ervaring willen opdoen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie? En zit je in je laatste of je op een na laatste jaar van de middelbare school? Dan is MEP misschien ook iets voor jouw school! Bij het MEP kruip je in de huid van een Europarlementariër en maak je kennis met het ingewikkelde maar spannende proces van Europese besluitvorming. Gaandeweg ontdek je hoe belangrijk de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten is en leer je veel over hoe de politiek op internationaal niveau werkt.

 

De nationale conferentie is de finale van het Model European Parliament Nederland. En dat is nog niet alles, na het nationale niveau kun je ook nog internationaal aan de slag!

 

Maar daar gaat een boel aan vooraf: de deelnemers aan de nationale MEP-conferentie zijn geselecteerd op basis van hun goede prestaties tijdens de schoolconferenties en op provinciaal niveau.

 

Samen met de andere toppers uit hun provincie vormen ze delegaties. Iedere provinciale delegatie vertegenwoordigt één van de lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast maakt elk delegatielid ook deel uit van een parlementaire commissie.

 

Tijdens de verschillende MEP-onderdelen doe je net alsof je in het Europees Parlement zit. En je gaat een probleem proberen op te lossen. Je maakt deel uit van een parlementaire commissie en het uiteindelijke doel is samen een resolutie opstellen, waarin je als commissie meerdere oplossingen aandraagt voor een vraagstuk. Tijdens de Algemene Vergadering worden de resoluties verdedigd en mogen alle deelnemers via een stemming bepalen of de resolutie is aangenomen of afgewezen. Tijdens het MEP is het trouwens niet het belangrijkst dat je de winnende resolutie opstelt: de ervaring, je bewust worden van wat er allemaal bij beslissingen komt kijken en de samenwerking onderling zijn belangrijker.

 

Wil je weten hoe Rens zijn MEP avontuur heeft beleefd?

Gepubliceerd: Do, 25/12/2014 - 10:39


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!