Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Een dagje: vrijwilligerswerk op het stembureau

Photo by: Kheel Center https://www.flickr.com/photos/kheelcenter/
Verkiezingen: je kunt er van alles van vinden. En gaan stemmen of niet… Maar wist je hoe leuk het is om eens een dag op een stembureau te werken?

 

Je stemrecht is toch wel belangrijk. Je mag meebeslissen en je mening laten horen. Daarom gaan veel mensen stemmen als er verkiezingen zijn, omdat je misschien niet veel kunt doen maar wel invloed hebt. Je stem breng je uit op een stembureau in de buurt. Deze bureaus worden voor een dag omgebouwd en bemand door vrijwilligers. Zorgen dat iedereen zijn of haar stem kan uitbrengen en die stortvloed aan stemmen tellen: veel serieus werk en best bijzonder om mee te maken. Sanne (26) was een dag stembureaumedewerker.

 

Sanne: “Je dag als stembureaulid begint vroeg… heel vroeg. Om zeven uur moet je op het stembureau zijn want vanaf half acht mogen mensen hun stem uitbrengen. Een hoop regeltjes over hoe alles moet staan en wat we moeten doen liggen op ons te wachten. Serious business zullen we maar zeggen. Ik ben nog duf maar naar het blijkt kan ik best een paar stemhokjes bouwen in tien minuten, ook op dit uur van de dag. Even de slaap uit je ogen wrijven en de eerste multitaskende moeders mét krijsend kroost komen, nog net voordat ze hun lieverdjes naar school brengen, als eerste stemmen.”

 

“Als een goed geoliede machine werken we de rijen mensen weg die hun stem willen uitbrengen. Je zit met drie of vier mensen op een stembureau. Het is een beetje productiewerk want je moet steeds dezelfde handelingen uitvoeren: paspoorten controleren, stembiljet geven, controleren of ze wel alleen een hokje in gaan, kijken of ze de kliko (lees: stembus) goed gebruiken en weer een uitgebrachte stem noteren. Maar eigenlijk is het ook wel heel gezellig. Je leert je collega’s voor een dag in ieder geval goed kennen.”

 

“Vervelen doe je je echt niet, ook al is de dag lang. Wat een mensen we allemaal langs zien komen… waarvan ik dan toch stiekem heel benieuwd ben waar ze op stemmen. Allemaal anders en iedereen kletst even met je of heeft iets te klagen! Grinnikend, luisterend en me vooral verwonderend breng ik mijn middag door. Wist je dat je een vrijwilligersvergoeding krijgt als je op het stembureau zit? Niet heel veel, maar het is toch fijn als je student bent: een set nieuwe kleren of boodschappen voor ‘n paar weken."

 

“In principe ben je tijdens de stemdag gewoon aan het werk en neem je je eigen eten mee. Maar wij hadden geluk!  We kregen lunch aangeboden van het verzorgingstehuis waar ons stembureau is. Niet zomaar even een broodje maar warm eten samen met de bewoners. Je merkt dat eigenlijk iedereen die komt stemmen blij is dat jij je dag opoffert om ervoor te zorgen dat zij hun stem kunnen uitbrengen. Het is echt dankbaar werk. Na een lange dag stemmers helpen en controleren mogen we eindelijk de stemmen tellen. Gaaf om te zien wat ‘onze’ uitslag is. Ik moet toegeven, hoewel ik eerst niet zoveel met de verkiezingen had ben ik na een paar uur geconcentreerd stemmen controleren en aan de juiste partij toekennen toch veel nieuwsgieriger dan voorgaande jaren naar wat de landelijke uitslag is…” 

Julkaistu: Pe, 05/09/2014 - 09:18


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä