Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

EVS 20th Anniversary Event

EVS 20th anniversary event
Nick (28) heeft in september 2016 deelgenomen aan een tweedaagse bijeenkomst met 150 EVS-vrijwilligers, EVS organisaties, medewerkers van Nationale Agentschappen en vertegenwoordigers van de Europese Commissie.

Ruim 20 jaar geleden heeft de Franse oud-premier Édith Cresson een plan gelanceerd om Europese jongeren de mogelijkheid te geven om vrijwilligerswerk te doen in een ander land. Zij zag het potentieel van deze jongeren als betrokken burgers en wilde hen een kans bieden om Europa te leren kennen. Nu, in 2016, was zij aanwezig bij een bijeenkomst in Montreuil, Frankrijk, om te vieren dat haar idee, uitgegroeid tot European Voluntary Service (EVS), na zoveel jaar nog steeds succesvol is. EVS wordt uitgevoerd binnen het programma Erasmus+ Jeugd en heeft al veel Europese jongeren een unieke kans en leerervaring geboden.

Voor Nick was de bijeenkomst in Frankrijk heel inspirerend. “Het waren intensieve en interessante dagen, waarin ik veel gelijkgestemden heb leren kennen. Ik vond het leuk om te zien dat er veel mensen zijn die net zo’n positieve EVS-ervaring hebben gehad als ik en zich nog steeds betrokken voelen bij het programma. Er waren bij deze bijeenkomst zowel huidige als voormalig EVS-vrijwilligers aanwezig. Zij waren vanuit allerlei Europese regio’s naar Frankrijk gekomen, maar de grootste groep kwam uit Frankrijk zelf. De diversiteit aan soorten projecten die zij gedaan hebben was groot. Ook de landen waar de EVS-vrijwilligers geweest zijn, zijn zeer verschillend. Van IJsland tot Turkije en van Frankrijk tot Finland.”

“Vanuit mijn EVS-ervaring in Portugal ken ik het principe van niet-formeel leren. De trainers van dit evenement hebben dit ook op de eerste dag toegepast door middel van een “open space”. Ik vond het mooi om te zien hoe gemotiveerd iedereen was en hoe iedereen met discussieonderwerpen kwam. De “open space” liep erg goed en bij alle onderwerpen waren deelnemers aanwezig om met elkaar te spreken over EVS. Sommigen zaten nog midden in hun EVS en voor hen was het leerzaam om te zien dat zij ook na hun EVS-periode nog actief kunnen zijn binnen het netwerk. Anderen waren jaren geleden zelf op EVS geweest en zijn nu vrijwilliger bij organisaties om EVS-vrijwilligers uit andere landen te begeleiden.”

“De tweede dag van de bijeenkomst werd grotendeels gevuld met een paneldiscussie, waarin vertegenwoordigers van betrokken partijen aanwezig waren. Naast mevrouw Cresson zaten er in het panel voormalig EVS-vrijwilligers, medewerkers van de Franse en Duitse Nationale Agentschappen, projectmedewerkers van gastorganisaties en specialisten op het gebied van werkgelegenheid. De ochtend werd afgesloten met een speech van het hoofd van het Directorate-General Education and Culture van de Europese Commissie, Martine Reicherts. Ik was erg blij met de nieuwe plannen en energie die mevrouw Reicherts inbracht. Deze ochtend heeft me laten zien dat er veel succesverhalen zijn rondom EVS en dat er nog veel meer zullen komen!”

“Het 20th Anniversary Event voor EVS heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven en mijn netwerk is enorm uitgebreid. Ineens heb ik 150 nieuwe contacten om samen mee te werken rondom EVS, of om te bezoeken in hun thuisland. Hopelijk kan ik de komende jaren een bijdrage leveren om EVS nog meer naamsbekendheid te geven en een nieuwe lichting jongeren de mogelijkheid te geven om op pad te gaan!”

Gepubliceerd: Ma, 17/10/2016 - 14:06


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!