Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

EVS in Georgië!

Georgie
Photo by: Tijs
Tijs (31 jaar) kon via de Nederlandse tak van het Don Bosco Youthnet, waar hij als vrijwilliger werkt, in 2013 deelnemen aan een EVS project van 6 maanden in Georgië.

Hoi, ik ben Tijs. Toen ik besloot om op EVS te gaan en alles in Nederland achter te laten had ik mijn studie HTS autotechniek afgerond en werkte ik in de autotechniek. Maar ik besefte echter dat ik graag een ander land en een andere cultuur wilde ontdekken. Op EVS gaan sprak mij wel aan omdat ik als vrijwilliger bij Don Bosco Youthnet ook mentor was voor EVS’ers die hier in Nederland vrijwilligerswerk deden. Omdat Don Bosco Youthnet ook EVS’ers uitzendt naar Georgië, kwam ik op het idee om deel te nemen aan een EVS project in dit land.

 

Ik heb 6 maanden vrijwilligerswerk gedaan bij de organisatie GYE, Georgian Youth for Europe. Ik werkte in Roestavi, een stad waar tijdens Sovjet-Unie de ijzer en staalindustrie floreerden. De val van de Sovjet Unie betekende ook een einde aan het sterke economische tijdperk van Roestavi. Veel bedrijven zijn toen failliet gegaan en het viel mij tijdens mijn verblijf op dat er nog steeds weinig bedrijvigheid was en dat er veel mensen werkloos waren. In Georgië gaf ik Engelse les, heb ik de website van GYE gemaakt en bijgehouden en alle digitale documenten van de organisatie beheerd. Daarnaast heb ik een fietsproject opgezet met de hulp van de lokale bevolking. Met dit project heb ik een groep jongeren geleerd om fietsen te onderhouden en repareren. Een ontzettend leuk project waar ik mijn eigen invulling aan kon geven! Omdat mijn Georgisch, ondanks de taallessen die ik kreeg, nog niet zo goed was, kreeg ik vaak hulp van Engels sprekende Georgische jongeren die voor mij als tolk fungeerden. Dit was ontzettend fijn omdat ik anders niet kon communiceren met niet-Engels sprekende jongeren die deelnamen aan het fietsproject.

 

Georgië is een hele andere wereld dan Nederland. Dit was ook één van de redenen waarom ik juist daar vrijwilligerswerk wilde doen. Je weet nooit wat je kunt verwachten in Georgië: soms viel de gas en elektra uit, dan zat je dus even zonder stroom. Ook zag je overal leidingen boven de grond. In Nederland is dit allemaal ondergronds geregeld en geordend. Ook liep de organisatie van dingen daar vaak niet zo vlekkeloos als in Nederland. Ook besefte ik dat ik daar als Nederlander eigenlijk best rijk was. Als EVS’er kreeg je daar misschien wel meer dan wat het gemiddelde maandsalaris van een Georgiër bedroeg. Een gekke tegenstelling. Ondanks de armoedigheid van veel dingen, merkte ik dat de Georgische inwoners ontzettend gastvrij was en dat ze graag een Europese identiteit uit wilden stralen. Wat eten betreft, kent de Georgische keuken niet veel variatie. Ze aten daar vaak een traditioneel gerecht: een combinatie van brood en kaas.

 

Terug in Nederland, heb ik samen met een collega een youth exchange in Georgië opgezet met het thema ‘Less Drinking, More Thinking’ om de Georgische jeugd bewust te maken van de nadelen van alcohol. Tijdens mijn verblijf in Georgië had ik namelijk gemerkt dat alcohol overal aanwezig was. Ik kwam bij sommige gezinnen op bezoek waar kinderen zelfs een beetje alcohol kregen. Als ik aan ouders uitlegde dat dit slecht was voor de gezondheid van het kind, werd er niet naar mij geluisterd. Vandaar dat het mij een mooie uitdaging leek om een project op te zetten waarin jongeren meer zouden leren over het gebruik van en de gevolgen van alcohol. Er waren 6 landen betrokken bij de exchange. De uitvoering van het project lag grotendeels in Georgische handen. Ondanks dat de organisatie van het project niet altijd vlekkeloos verliep vanwege soms moeizame interculturele communicatie, was het project een groot succes!

Gepubliceerd: Di, 17/06/2014 - 10:00


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!