Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Vrijwilligerswerk bij de politie

politie agente
Photo by: Roel wijnants http://www.flickr.com/photos/roel1943/
Wist je dat een deel van de politiemensen die je op straat ziet lopen, dit werk helemaal vrijwillig doen? En dat jij dus ook vrijwillig bij de politie kunt gaan?

De vrijwillige politie doet van alles. Bijvoorbeeld verkeerscontroles houden, toezicht houden bij evenementen en wijksurveillance.

 

Gemiddeld werken vrijwilligers bij de politie 250 uur per jaar inclusief trainingen en bijscholing. Het is dus geen werk voor een uurtje per week in je overvolle agenda. Maar het is wel betaald vrijwilligerswerk. Je krijgt een uurvergoeding voor je werkzaamheden en voor de opleidingen en trainingen die je volgt. Als jij vindt dat er meer blauw op straat moet komen, dan kun je hier misschien zelf wat aan doen!

 

Vrijwillige politie ziet er precies hetzelfde uit als gewone politie, ze dragen hetzelfde uniform en hebben dezelfde training en opleiding gehad. Ook hebben de leden van de vrijwillige politie een rang. De meest voorkomende rangen bij vrijwilligers zijn surveillant van politie, agent en hoofdagent maar er zijn ook hogere rangen als brigadiers en inspecteurs.

 
Je komt er niet zomaar bij…

Iedereen die bij de vrijwillige politie wil moet eerst een psychologische test en een sporttest afleggen of hij/zij wel geschikt is voor het werk. Je moet minimaal 18 jaar zijn om je op te geven. Ook moet je als toekomstige politievrijwilliger de Nederlandse nationaliteit hebben. Een onbesproken gedrag (geen strafblad), een goede gezondheid en een behoorlijke conditie zijn verplicht. En je werkt met mensen, dus een goede persoonlijke presentatie en contactuele eigenschappen zijn hard nodig. Als je de middelbare school hebt afgerond, zit je goed. Het opleidingsniveau om bij de vrijwillige politie te mogen is minimaal Voorbereidend Beroeps Onderwijs (VBO).


Opleiding

De opleiding tot vrijwilliger bij de politie duurt ongeveer anderhalf jaar. Gemiddeld is er een lesavond per week.

Tijdens je opleiding krijg je te maken met 3 kernopgaven:

• toezicht houden in het publiek domein;
• toezicht houden op de verkeersveiligheid;
• toezicht houden bij evenementen.

 

Ook krijg je als politievrijwilliger vaardigheden aangeleerd als het hanteren van wapens en handboeien, je krijgt les in zelfverdediging, reanimatie en hoe om te gaan met lastig publiek. Je leert zowel in theorie als in praktijk wat je werk als politievrijwilliger inhoudt.

Gepubliceerd: Do, 14/11/2013 - 09:20


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!