Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

"Pak die kans!" Uitwisseling in Engeland, groeps-EVS in Turkije

Turkije bergdorp werken op het land
Mandy (20) heeft veel buitenlandse leerervaringen opgedaan. Zo is ze mee geweest met een jongerenuitwisseling in Engeland, met Engelse, Ierse en Estse jongeren. En vorig jaar is ze twee weken op een groeps-EVS in Turkije geweest.

Mandy heeft last van chronische vermoeidheid en kan niet heel lang achter elkaar aan iets deelnemen. Omdat ze veel rust nodig heeft, was zij achter geraakt met school. Om de draad weer een beetje op te pakken, zocht ze ondersteuning van jeugdhulporganisatie Cardea in Leiden. Daar hoorde ze over European Voluntary Service (EVS) en de mogelijkheid om mee te doen aan een groepsreis naar Turkije. En van het een kwam het ander.  
 

Grenzen aangeven

Mandy heeft veel geleerd van haar buitenlandervaringen. “Vroeger kon ik mijn grenzen niet aangeven. Dat kan ik nu wel.” Het is een stap om naar het buitenland te gaan, je wordt met andere dingen geconfronteerd, met ander eten en andere gewoonten. In de twee weken groeps-EVS  heeft ze meegewerkt op een ecologische boerderij in een bergdorp in Turkije in the middle of nowhere. “De dichtstbijzijnde supermarkt was 3 ½ kilometer verderop. Ik moest de eerste dagen heel erg wennen. De begeleiders ondersteunden me om te werken aan mijn gestelde doelen. Zo heb ik elke dag een cijfer gegeven.”
 Leren
In Turkije ging ze veel meer haar eigen gang, terwijl ze in Nederland juist liever in een groep dingen ondernam. Je leert heel veel in korte tijd. “Op het moment zelf realiseer je je dat niet. Pas een paar maanden later valt dat op en gaat het voor je leven”.  Na een jaar VWO te hebben gedaan, kon ze vanwege haar chronische vermoeidheid niet doorgaan. Ze is nu bezig op de VAVO voor haar VMBO-diploma. “Ik ben zelfverzekerder geworden. Ik kan veel beter contact maken, dingen begrijpen en me aanpassen. Ik heb persoonlijke doelen behaald en ik leer nog elke dag.” Het meest trots is ze op haar presentatie tijdens een diner pensant op het ministerie van Onderwijs waar zij als EVS-expert haar eigen verhaal vertelde voor een groep van tachtig mensen, waaronder de minister. Een enorme ervaring. Ze had alleen wat steekwoorden op een briefje gezet en iedereen luisterde naar haar.


 

Actief
Mandy is gek op paarden en paardrijden. Ze werkt nu als vrijwilliger op een manege waar mensen met een verstandelijke beperking paardrijden. En ze denkt erover om een opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening te gaan doen, zodat ze werk kan maken van haar vrijwilligerswerk. Ook fotografie is haar grote hobby. In Turkije heeft ze wel zeshonderd foto’s gemaakt.
 

Zou je EVS aanraden aan andere jongeren?
“Tegen jongeren die vaag iets willen en een opstapje kunnen gebruiken zou ik willen zeggen: Pak die superkans! Je kunt aan jezelf werken, je doet het voor jezelf, ga na hoe het ‘voelt’, het is cool. Je ziet meer van de wereld.”

 

Gepubliceerd: Wo, 29/03/2017 - 15:50


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!