Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Trainingen tijdens jouw EVS in Nederland

EVS-ers volgen verschillende verplichte trainingen. Zo is er de On Arrival training die verdeeld is over vijf dagen en een Midterm training die verdeeld is over drie dagen. Maar wat doet en leert een vrijwilliger dan allemaal?

Omdat het Europees vrijwilligerswerk een internationale leerervaring moet zijn die verder gaat dan alleen de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren, vindt er een aankomst-training plaats. De vrijwilligers verblijven dan in groepen van 20 tot 25 personen in een StayOkay ergens in Nederland. Om het beeld van ons land zo breed mogelijk te schetsen verblijven de jongeren tijdens de On Arrival training in een wat landelijker omgeving dan tijdens de Midterm training, die in een grotere stad plaatsvindt.
 

Behoeftes van de groep

 

Afhankelijk van de behoeftes van de groep wordt het programma vormgegeven. Het programma bestaat uit het kennismaken en delen van ervaringen en er wordt informatie gegeven over het hoe en waarom van het programma Erasmus+. Centraal staat de vraag wat de jongeren zelf willen ontwikkelen tijdens hun verblijf in Nederland en met welke situaties zij mee om moeten en/of willen leren gaan. Wat zijn hun voornemens voor de komende periode? De uitdaging voor de jongeren is dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun
leerproces!
 

Trainingsverslag

 

Hoe ziet zo’n training er dan uit? Een korte samenvatting uit een trainingsverslag van een On Arrival training laat dit goed zien:
"De aankomstdag staat in het teken van voorstellen en elkaar en elkaars projecten leren kennen. Op de eerste volle dag vond er een walk en talk plaats. Het was prachtig weer en we zijn bijna 2 uur buiten geweest. Iedere keer als er gewisseld moest worden hielden we ergens halt en deelden we info over Nederland waarvan we dachten dat ze het wel grappig of zinnig zouden vinden. Met name de cultuurshockmomenten van de trainer zorgden bij de jongeren voor hilariteit. Na de lunch doen we teambuildingactiviteiten (heliumstick en magic carpet) om op te warmen en gaan we over naar het projectwerk. 
Woensdag staat in het teken van de voorbereidingen van het projectwerk. Tijdens de Nederlandse les leert de groep meteen het liedje ‘lang zullen ze leven’ zingen, want we hebben twee jarigen. De Nederlandse les wordt doorspekt met tips hoe je “de Nederlandse inwoner” kunt benaderen en wat je in eerste instantie wel of niet vraagt. Na de koffie vertrekken de groepen richting de stad. Aan het eind van de dag hebben we presentaties en de groepen hebben echt allemaal hun best gedaan om met iets interessant terug te komen, dus dat is hartstikke goed.
Donderdag wordt het projectwerk geëvalueerd en wordt er verder ingegaan op intercultureel leren. In de middag zijn er diverse workshops gepland die variëren van taallessen tot schetsen en sporten, maar de grote favoriet is de ‘Loesje’-workshop.
De laatste dag gaan we in op Youthpass, het maken van een actieplan voor de komende maanden en de evaluatie. De jongeren krijgen in groepjes een competentie die ze bespreken, om vervolgens aan de groep uit te leggen wat ze denken dat de competentie kan betekenen, aangevuld door de trainers indien nodig. Het actieplan bestaat uit concrete acties die deelnemers gaan maken in de komende maanden en waar ze gelukkiger van willen worden."

Meer informatie over de EVS trainingen in 2017 en hoe je je deelnemers kunt aanmelden vind je hier.

Gepubliceerd: Ma, 23/01/2017 - 09:54


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!