Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Wat is anders?

map of moldavie
Photo by: cod_gabriel http://www.flickr.com/photos/cod_gabriel/
Als je een lange tijd in het buitenland woont, leeft, werkt en/of naar school gaat, verandert je blik op de wereld om je heen. Wat thuis normaal was, blijkt in dat andere land ineens heel vreemd.

Wat je thuis misschien als vreemd had bestempeld, is voor anderen doodnormaal. En omdat jij anders leert kijken, vallen sommige dingen je ineens extra op…

 

Moldavië is een land dat grenst aan Roemenië en Oekraïne. Ze spreken er Russisch en Roemeens. Tot 1991 behoorde het land tot de Sovjet-Unie. Moldavië staat bekend als een van de armste landen in Europa, verder is het bij de meeste Nederlanders vrij onbekend. Wil jij je blik ook verwijden? En ben jij benieuwd wat die nieuwe blik je brengt? Een verhaal uit Moldavië over ‘anders’ kijken.

 

Confronted with serious questions about identity - Redefine my own essence - Who are I? - Can we only see ourselves in terms of difference from the ‘other’

 

“De nachtrein brengt me naar Kiev, Oekraïne. Bij de grenscontrole wordt me gevraagd ‘ben je иностранец’. Vrij te vertalen als ‘vreemde’. Wellicht valt het ook samen met het woord buitenlander, toch lijkt vreemde meer van toepassing. Ik antwoord “ja”, hoewel ik me zo niet voel. Het intrigeert me dat mijn medereizigers, die toch ook uit Moldavië komen, blijkbaar niet direct als anders worden gezien.

 

Op het station wacht een groepje vrijwilligers op elkaar. Meteen duik ik in een heftige discussie met een Amerikaanse Peace Corps-vrijwilliger en zijn vriendinnetje. Ze vertellen me hoe slecht de mensen het in dit deel van de wereld toch wel niet hebben en onder wat voor verschrikkelijke omstandigheden ze moeten leven. Soms valt het warm water uit, of de elektriciteit, ze hebben geen wasmachine en de meeste mensen  spreken nauwelijks Engels.

 

Oké, denk ik bij mezelf, nou ik wil niet doen alsof er geen problemen zijn, maar volgens mij is het waar wij vandaan komen ook verre van perfect.

 

Om de discussie om te draaien vraag ik ze één ding te noemen wat ze graag mee terug zouden willen nemen naar hun eigen land. Ik krijg een blik terug die zegt: hoe durf je zo’n belachelijke vraag te stellen? Nu is de nachttrein niet de beste plek voor een goede nachtrust en na mijn gebroken nacht merk ik dat mijn geduld op raakt. Met veel moeite houd ik mezelf onder controle, het liefst zou ik deze jongen een flinke klap in zijn gezicht geven en schreeuwen: “Open je ogen gast, er is hier zoveel moois en de meeste mensen zijn gelukkig! Leg niet alles langs je eigen bekrompen blik op welvaart!”

Publicerad: Ons, 11/09/2013 - 12:03


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!