Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Je eigen radioshow! - Het verhaal van Chantal

radio vintage
Photo by: Francisco J Gonzalez http://www.flickr.com/photos/franciscojgonzalez/
Chantal (23): "Om twee voor vier voel ik de spanning toch een beetje tintelen in mijn vingers. Ik zie het vier uur worden, ik zet een knop om en ineens ligt alles in mijn handen..."

 

"Als ik de juiste knop omhoog schuif gaan er overal rode lampjes branden. En dat zijn geen alarmlampen, nee, dit geeft juist aan dat alles hartstikke goed gaat. Als ik nu praat, ben ik in woonkamers en auto's verspreid over heel Almere te horen. Digitaal zelfs over de hele wereld."
 

Liefde voor de radio

"Ik houd van radio maken. Daar kwam ik een tijdje geleden helaas pas achter, maar toen ben ik er ook meteen mee aan de slag gegaan. Maar waar kun je als radio-noob nou een betaalde baan vinden in die wereld? Heel goed: nergens. Overal wordt ervaring gevraagd. De omroepen hebben geen tijd, geld (en zin?) om mensen op te leiden. Daarnaast is ervaring in het radio maken gewoon heel handig. Iedereen begint met slechte uitzendingen, en als grote, bekende omroep wil je nou eenmaal kwaliteit presenteren. Dat is op zich best logisch toch?"
 

Alles draait om ervaring opdoen...

"Maar hoe kom je nou aan die ervaring? Heel simpel: je gaat vrijwilligerswerk doen. In dit geval bij de lokale radio. Je krijgt uitleg over het systeem, welk knopje waarvoor is en hoe je nou precies een liedje in moet starten. En dan begint het oefenen. En nog meer oefenen. En nog meer oefenen. En voor je het weet worden de knopjes verlengstukken van je arm en gaat het alsof je nooit anders hebt gedaan.
Natuurlijk gaat het wel eens mis, maar dat kan zelfs na jaren ervaring nog wel eens gebeuren (geloof me: luister maar eens goed naar jouw favoriete radioprogramma).

Vrijwilligerswerk staat goed op je CV. Niet geheel onbelangrijk als je later een baan zoekt. Maar daarnaast is het dé manier om alle kneepjes van het vak te leren, veel te oefenen en vooral veel de fout in te gaan. En daarnaast kun je mooi meteen ontdekken of je het wel echt zo leuk vindt als je van tevoren dacht.

Dus, waar wacht je nog op..?"

 

Wil je zelf horen hoe Chantal haar luisteraars entertaint? Luister dan via www.almerefm.nl op dinsdag en woensdag van 16.00-18.00u naar haar radioshow!

Publicerad: Tor, 05/12/2013 - 11:15


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!