Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Leve de koning(in)!

Donderdag 27 april 2017, het is weer Koningsdag!

Waar wij als Nederlanders onze kledingkasten en zolders afzoeken naar spullen om te verkopen op de vrijmarkt, onze leukste oranje outfit bij elkaar sprokkelen en kleingeld bij elkaar verzamelen voor zowel tweedehands vondsten als lekkere (alcoholische) versnaperingen, vinden ook buitenlandse enthousiastelingen ieder jaar hun weg naar het oranjefestijn.

 

Wij spraken met de Turkse Ezgi (masterstudent in Tilburg in 2013), Slowaakse Marek (Erasmus-uitwisselingsstudent in Groningen in 2011) en Spaanse Mel (EVS’er in Bovenkarspel in 2006).

 

De fanfare als wekker

 

Marek werd op zijn eerste Koninginnedag heerlijk wakker. “Ik woonde in Paddepoel-Noord, niet de meest bruisende plek in Groningen, maar op Koninginnedag was de fanfare die door de straat marcheerde mijn wekker. Natuurlijk was ik benieuwd naar wat er gebeurde, dus liep ik meteen naar het raam. Ik verbaasde me over alle mensen op straat en de vlaggen die aan de huizen en balkons wapperden! Heel gezellig en leuk ook om te zien hoe trots jullie op jullie land zijn.”

 

In Bovenkarspel was Mel enkele jaren eerder al veel vroeger in de weer. “Tijdens mijn EVS organiseerde ik een jongerenuitwisseling en met een groepje kwamen we op het idee om spullen te verkopen en geld in te zamelen. Het was de eerste keer dat ik mensen zo zag ‘vechten’ om een stukje straat. Toen ik iedereen zag sjouwen met de spullen die ze wilden verkopen en later ook gekocht hadden, snapte ik waarom. Haha! Het is een grote open-markt-dag, waarbij iedereen zijn kast leegmaakt en buiten de deur zet.”

 

Voor Ezgi begon het feest in de trein. “Vanuit Tilburg namen we de trein naar Amsterdam, en onderweg begon het feestje al. Dat had ik niet verwacht! Ik vond het echt fantastisch om te zien hoe de stad gevuld was met feestende mensen, in het oranje zelfs. Gelukkig had ik mijn oranje shirt thuis al aangedaan en mijn oranje pruik snel opgezet in de trein. Die had ik speciaal voor Koninginnedag gekocht, maar heb ik nog veel vaker gebruik. Zowel in Nederland als daarbuiten!”

 

Feest met een grote F

 

Mel is ondertussen geen oranje-groentje meer, want sinds 2011 woont ze in Amsterdam. “Nu weet ik dat de Koninginnedagviering in Bovenkarspel een light-versie was van het gekkenhuis in Amsterdam. Dat is echt een feest, met een grote F. Overal is muziek en alcohol, en dat lijkt wel op de feesten in de staat in Spanje waar ik ben opgegroeid. Alleen zijn we daar niet zo gek dat we oranje aandoen, maar dat vind ik in Nederland juist leuk hoor!”

 

Oranje (boven)

 

Voor Marek daarentegen was het de eerste keer dat hij een nationale feestdag vierde, en verliep de dag iets minder soepel. “Ik geloofde niet dat iedereen oranje zou dragen, dus ging in mijn normale kleding naar buiten. Het was echt super druk, en iedereen had oranje aan. Ik kwam bijna niet vooruit, maar troostte me met het feit dat mijn Nederlandse vrienden zeiden dat het vorig jaar met het WK veel erger was. En dat het dan ook erger was geweest als ik geen oranje aan had.”

 

“Mijn excuus is denk ik vooral dat er in Slowakije geen feest als Koningsdag bestaat. Onze nationale feestdag is op 1 januari, dus dan vieren we vooral het nieuwe jaar. We zijn natuurlijk pas ook sinds 1993 een eigen land. Ik denk dat het tijd kost om een dergelijke traditie te bouwen. Daarin kunnen we zeker van Nederland leren, want jullie genieten er echt van – en wij op zulke dagen ook. Hup Holland Hup!”

Gepubliceerd: Wo, 26/04/2017 - 17:11


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!