Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

Wat zegt jouw DNA?

Voel jij je vaak echt Nederlands? Bedenk dan eens dat in jouw DNA waarschijnlijk allerlei nationaliteiten te vinden zijn!

Als je het DNA van twee willekeurige Europeanen zou testen, is de kans heel groot dat zij zo’n duizend jaar geleden een gedeelde voorouder hebben. In een onderzoek onder meer dan tweeduizend mensen uit veertig verschillende landen ontdekten onderzoekers dat Europeanen veel nauwer aan elkaar verwant zijn dan eerder gedacht.

 

Vroeger kon DNA alleen worden gevolgd op de basis van een enkele lijn, bijvoorbeeld de moeder van de moeder van de moeder etc. Nu hebben onderzoekers ook een ander deel van het DNA erbij genomen, waardoor ze beide kanten van de familie kunnen traceren. Op deze manier vonden zij veel gedeelde voorouders.

 

Veel gebeurtenissen uit de geschiedenis zijn door het onderzoek ook terug te lezen in het DNA. Grote volksverhuizingen, zoals de intocht van de Hunnen in Oost-Europa in de 4e eeuw, zijn soms in het DNA terug te zien. Andersom betekent het dat historici DNA-onderzoek kunnen gebruiken om te kijken of verhalen over grote migraties wel echt zijn gebeurd of dat er zelfs grote migraties zijn geweest waar nu niets meer over bekend is.

 

Dus vind je Duitsers, Italianen of Fransen soms een beetje vreemd? Laat je DNA dan eens checken, want de kans is groot dat je meer met ze deelt dan je denkt!

Publicado: Mar, 21/06/2016 - 13:19


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

¿Necesitas ayuda o asesoramiento de un experto?

Pregúntanos