Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Ik Ben Geweldig!

Samir
Photo by: Samir
Ik Ben Geweldig! (IBG) is een programma van de Nederlandse Jeugdraad (NJR). Dit programma wil jongeren activeren, uit die luie stoel! IBG geeft jou de kans iets goeds te doen voor een ander.

Laura (27 jaar) over Ik Ben Geweldig!:

“Ik zocht een stage voor mijn opleiding CMV, een studiegenoot van mij vertelde dat ze hier stage liep en ik was meteen verkocht door de verhalen die ze steeds meenam naar school. Ik Ben Geweldig heeft de looks, de positieve vibe, daar wilde ik mijn jaarstage lopen!

 

Dagelijks heb ik bij IBG gesprekken met jongeren die iets willen doen, en dan willen ze ook nog iets goeds doen voor een ander. Dat is super leuk, ik ga met ze in gesprek en denk ik met ze mee over wat zij willen en waarom en hoe ze dat denken te bereiken. Ik vind het super dat ik bij kan dragen aan de Geweldige plannen van de jongeren.

 

Je leert veel als je meedoet aan Ik Ben Geweldig. Je kunt vooral zelf zien dat wat jij wilt doen voor een ander ook echt kán. Jij bent verantwoordelijk voor de activiteit, dat betekent je leert een planning te maken, een begroting opstellen, deelnemers werven.

 

Het aller mooiste is dat de jongere daarna waardering krijgt van de deelnemers. Een jongere zei eens tegen mij ‘Ik wist wel dat het leuk zou worden, maar het is nog beter dan ik dacht!’

 

Ik kan bijna niet kiezen wat ik afgelopen jaar het leukste project vond, omdat er zo veel mooie en bijzondere projecten zijn geweest. Maar dat van Samir was heel bijzonder.

 

In zijn wijk zijn vorig jaar auto’s in de brand gestoken en Samir wilde heel duidelijk maken dat hij daar niet bij wil horen en aan mee wil doen. ‘Als je zulke dingen doet, kom je uiteindelijk in de gevangenis, en wat gebeurt er dan met je? Ik wil niet zo zijn en ik wil laten zien aan de buurt dat er ook goede jongens zijn.’ Samir heeft tuintjes op geknapt van ouderen in de buurt. Uiteindelijk niet zo veel als hij van te voren had gepland, wegens een obstakel in de voorbereidingen, maar Samir heeft niet opgegeven. Dat maakt voor mij dit plan extra bijzonder, omdat hij zo doorgezet heeft.

 

Tijdens de presentatie van zijn project hebben we met buurtbewoners een wandeling gemaakt langs de tuintjes. Samir had zelfs de brandweer geregeld, zij waren met een brandweerauto gekomen om onze vragen te beantwoorden over de auto branden. Heel bijzonder.”

 

Mooi verhaal toch? Zou het niet fijn zijn als jij ook van jezelf kon zeggen: Ik Ben Geweldig! Want stiekem ben je dat: Geweldig (met een hoofdletter!). En er is een manier om iedereen te laten zien hoe geweldig jij bent: door iets te doen voor een ander. Ga samen met ouderen van een bejaardentehuis koken, organiseer een dagje uit voor tienermoeders of maak je buurtbewoners blij met een wijkfeest. Iedereen in heel Nederland t/m 24 jaar, kan zijn of haar idee om goed te doen via de website bij IBG indienen. En als jouw idee geweldig genoeg is krijg je naast support van iemand als Laura ook nog eens tot € 1000 om je plan tot een geweldig evenement te maken.

 

Of doe de online test waarmee je er op een geweldig simpele manier achter komt wat jij voor moois kunt doen.

 

Julkaistu: Ti, 17/06/2014 - 10:02


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä