Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Europese Commissie

Europese Commissie
Photo by: tiseb http://www.flickr.com/photos/tiseb/
De Europese Commissie, daar heb je vast al eens van gehoord. Je hebt commissies die de (school)feesten organiseren of de schoolkrant vullen… maar wat organiseert de Europese Commissie? Europese feestjes!?

Geen feestcommissie

Was het maar zo’n feest… De Europese Commissie is een instelling van de Europese Unie, eigenlijk het 'dagelijks bestuur' van de EU. De Europese Commissie bestaat uit 28 leden, de  eurocommissarissen, vanuit elke lidstaat is er één. Elke eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden van de EU. Bij beleidsgebieden moet je denken aan dingen als: milieu, wetenschap en technologie, vervoer en reizen, handel,  of bijvoorbeeld landbouw, visserij en voedsel. De eurocommissarissen moeten altijd in het belang van de Europese Unie als geheel handelen, ze mogen niet denken aan wat het beste is voor hun eigen land.

 

Vergaderen

De Commissie vergadert iedere week, alle beleidsterreinen worden dan doorgesproken. De vergaderingen zijn gewoonlijk op woensdag in Brussel. Maar als het Europees Parlement plenaire vergaderingen houdt in Straatsburg, vergadert de Commissie meestal ook daar. Dan weten ze elkaar snel te vinden als er iets moet worden besproken omtrent wetgeving.

 

Regels van de wet

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen bij het Europees Parlement. De Eurocommissarissen maken dus in principe zelf de regels voor alle beleidsterreinen waar de Europese Commissie mee bezig is. Ze zijn dagelijks druk bezig met wat er op Europees gebied is afgesproken over wat wel en niet mag. Zo controleert de Commissie ook of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in alle lidstaten. En je kunt je voorstellen.. dat al die landen bij elkaar een hoop gezamenlijke afspraken nodig hebben om de contacten en handelsovereenkomsten soepel te laten verlopen. Als een land de fout in gaat of zich niet aan afspraken houdt kan de Commissie een lidstaat dwingen zich aan Europese regelgeving te houden, door een procedure te starten bij het Europese Hof van Justitie.

 

Internationale onderhandelingen

Naast regels maken en zorgen dat die nageleefd worden, onderhandelt de Commissie ook in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het gaat dan over de handel van de Unie met 'het buitenland'. De Europese Commissie  houdt buitenlandse overheden in de gaten die oneerlijke concurrentie voeren tegen de EU door bijvoorbeeld een tak van de nationale industrie subsidie te geven.

 

It's all about the €

Is dat alles? Nee, er zijn ook nog geldzaken… en niet de minste. De Europese Commissie is verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

 

Julkaistu: Ke, 29/01/2014 - 09:04


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä