Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Wat is sociale integratie?

integration
Photo by:USFWS Southeast http://www.flickr.com/photos/usfwssoutheast/
Een samenleving die gericht is op integratie is gebaseerd op wederzijds respect en solidariteit, met gelijke kansen en een acceptabele levensstandaard voor iedereen, waar diversiteit juist versterkt. Een Europese visie of de realiteit?

Sociale integratie draait om het gevoel deel uit te maken van een gemeenschap, verbonden door een gezamenlijke identiteit en gedeelde waarden. Armoede is één van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen zich uitgesloten kunnen voelen. Geen toegang hebben tot gezondheidszorg, sociale dienstverlening of werk kan ook bijdragen aan sociale uitsluiting. Je kunt altijd het gevoel hebben er niet bij te horen, los van je financiële situatie of opleiding. Sociale uitsluiting treft niet alleen mensen die wat minder te besteden hebben. In Europa en Azië voelt ongeveer een derde van de bevolking zich sociaal buitengesloten.

 

Jongeren en sociale integratie

Jongeren behoren tot de meest kwetsbare groepen in de samenleving, met name in economisch slechte tijden. 1 op de 5 kinderen (t/m 17 jaar) komt uit een gezin dat op de rand van armoede leeft, en meer dan een derde van de jongvolwassenen (tussen de 18 en 24 jaar) in de EU is op dit moment werkloos (studeert noch werkt). Ook waar je woont speelt een rol. Voor mensen op het platteland is het risico op sociale uitsluiting bijna vier keer groter dan voor mensen in de stad.

 

Wat kun jij doen?

De EU-strategie voor jongeren en het programma Erasmus+ behandelen sociale integratie en bieden jongeren mogelijkheden om actief deel te nemen aan het leven in de EU.

Je kunt als jongere ook deelnemen aan de Structured Dialogue.

Gepubliceerd: Wo, 09/10/2013 - 11:42


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!