Evrópska ungmennagáttin
Upplýsingar og tækifæri fyrir ungt fólk vítt og breitt í Evrópu.

NEETs

designed by Freepik.com
NEET staat voor Not in Employment, Education or Training.

Wat is een NEET?

NEETs zijn jongeren die niet aan het werk zijn, geen opleiding volgen en niet (meer) op school zitten. Ze zijn in een soort niemandsland beland. Geen werk of opleiding betekent (tijdelijk) geen ontwikkeling en geen goede kansen op de arbeidsmarkt.

 

Speerpunt 2014-2020

Aandacht voor NEETs is een van de belangrijkste speerpunten van het beleid in de Europese Unie tussen 2014-2020. Er is een boel geld voor uitgetrokken om juist jongeren niet te laten uitvallen. De jongeren hebben de toekomst. Maar daar moet dan nu wel veel in geïnvesteerd worden. Als we straks bij ‘de toekomst’ zijn aanbeland en alle volwassenen (de jongeren van nu dus) hebben al heel lang geen baan of ontwikkeling meer doorgemaakt, dan heeft iedereen een probleem.

 

Economische crisis

Door de economische crisis is het voor jongeren die nu afstuderen erg moeilijk om aan een baan te komen. Hoewel, in Nederland valt het nog relatief mee, bij ons is minder dan 7% van de jongeren NEET. Samen met Zweden, Denemarken en Luxemburg doen we het vrij goed. Vooral Bulgarije, Italië, Ierland en Spanje hebben een hoog percentage NEETs in hun land.

 

Effect van NEET zijn

Als je niet echt actief kunt deelnemen aan de samenleving, heeft dit nogal wat consequenties. Het kan zeer nadelige effecten hebben op iemand’s leven als hij/zij als jongere NEET is (of was). Op korte termijn: je hebt geen werk dus niet automatisch een zinvolle dagbesteding. Je verdient geen geld dus kunt ook niet goed meedoen aan het dagelijkse leven, geen spullen kopen of geld uitgeven aan je vrienden, cadeaus, activiteiten of sport. Als je niet echt meetelt in de samenleving, word je daar meestal niet gelukkiger van.

Op de lange termijn is het zelfs zo dat de samenleving structureel een tekort krijgt aan goed opgeleide mensen met de vereiste werkervaring om de werknemers die met pensioen gaan te vervangen.

 

Cijfers over NEETs – Youth inactivity

OECD Data presenteert up-to-date cijfers over jongeren die niet werken, naar school gaan of een opleiding volgen, dit onderzoek heet Youth inactivity. Ze geven aan hoeveel procent van de totale jongerenpopulatie in een land NEET is. Jongeren die niet-formeel leren (dus op uitwisseling zijn of een EVS jaar doen) en die een korte cursus volgen tellen niet mee als jongeren die een opleiding volgen. Een jongere telt mee als werkende als hij/zij minstens één uur in de week betaald werk doet. De EU houdt deze cijfers streng in de gaten en is zich ervan bewust dat  NEETs het risico lopen sociaal geïsoleerd te raken, onder de armoedegrens te belanden en ook de skills niet zomaar hebben om hier iets aan te doen.

Útgefið efni: Mán, 20/07/2015 - 16:07


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Vantar þig ráðgjöf sérfræðings?

Ask us!