Europejski Portal Młodzieżowy
Informacje i możliwości dla młodych ludzi w całej Europie

Beroemde spoorlijnen in Europa

Photo by: kenny louie https://www.flickr.com/photos/kwl/
Je bent tegenwoordig in een wip op een ander continent met het vliegtuig, maar er is ook zeker iets te zeggen voor ‘langzaam’ reizen.

Transport met de trein ontstond natuurlijk voor goederen. Want hoe breng in je een land met bergen je steenkolen van de ene kant naar de andere kant van de berg? Je staat er versteld van hoe knap het eigenlijk was om dwars door of over de bergen te kunnen reizen en om meren over te steken… met een trein. Spoorlijnen betekenden een wereld van verschil voor transport in landen waar geen rechte (water)wegen aan te leggen zijn.

 

En treinen zijn er natuurlijk niet alleen voor transport van goederen. Reizen via het spoor heeft voor veel mensen iets speciaals: je hoeft niet zelf te rijden, je hebt alle tijd om de omgeving in je op te nemen en je maakt alle veranderingen van temperatuur en omgeving bewust mee. Je rijdt soms over historische spoorlijnen die een tijd geleden echt een revolutie met zich meebrachten. Treinen zijn sowieso historische hoogstandjes, ze zijn er al zo lang wij ons allemaal kunnen heugen! NOg veel langer eigenlijk, de eerste spoorlijn werd in 1825 aangelegd tussen Stockton en Darlington in Engeland. Hieronder vind je een paar beroemde spoorlijnen op een rijtje. Ze zijn bijzonder door hun lengte, door de moeite die het kostte om ze aan te leggen of door het fantastische uitzicht dat je hebt als je er gebruik van maakt. Een paar Europese juweeltjes die we jullie niet wilden onthouden:

 

  • Frankrijk: De Trans-Corsica spoorweg van Bastia naar Ajaccio.

Met deze spoorlijn doorkruis je het eiland Corsica van boven naar beneden. De lijn is relatief nieuw en er rijden panoramatreinen, waardoor je optimaal kunt genieten van de omgeving.

 

  • Oostenrijk: Semmeringspoorlijn van Wenen naar Klagenfurt; sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst

De lijn loopt van Gloggnitz over de Semmeringpas naar Mürzzuschlag en was de eerste normaalsporige bergspoorweg in Europa. De bouwers hebben het zware terrein en het hoogteverschil moeten overwinnen om deze wonderlijke rails aan te leggen.

 

  • Zwitserland en Italië: De Albulaspoorlijn start in Zwitserland en loopt van Thusis naar Sankt Moritz. Gevolgd door de Berninaspoorlijn van Sankt Moritz naar Tirano in Italië. Deze twee spoorlijnen staan sinds juli 2008 samen op de Werelderfgoedlijst

De Albulabahn of Albulaspoorlijn in Graubünden (Zwitserland) verbindt Thusis met het wintersportoord St. Moritz in de Alpen. De 63 kilometer lange spoorlijn behoort tot de meest spectaculaire smalspoorlijnen ter wereld.

 

  • Noorwegen: Bergensbanen van Oslo naar Bergen.

Het traject heeft een totale lengte van circa 493 km met 182 tunnels over 73 km. De langste tunnel is circa 10,6 km lang. Op het traject zijn circa 300 bruggen over enkele rivieren en stromen. Het hoogste station is in Finse, 1222,2 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt was Taugevatn dichtbij Finse op 1300 meter.

Opublikowane: wt., 09/12/2014 - 13:38


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrzebujesz pomocy lub porady ekspertów?

Mam pytanie