Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Inspiratie: treinroutes door Europa

Reizen per trein is een van de makkelijkste, leukste én goedkoopste manieren om Europa te ontdekken. Vooral als je deze zomer 18 wordt en een gratis Interrail-pas kunt scoren. Al is deze Europa-treininspiratie natuurlijk voor iedereen!

Wij vroegen 7 Nederlandse jongeren om hun Interrail-route te delen en natuurlijk hun beste tips.

Marieke was 10 dagen onderweg en bezocht 3 landen
Berlijn - Praag - Boedapest - München

Beste tip: ga op een slaapzaal slapen! Het is zo leuk om op die manier mensen te leren kennen en je komt makkelijk met elkaar in contact. Voor ik het wist stond ik in Praag bij een concert van Queens of the Stone Age, omdat ik een aanplakbiljet had gezien, vroeg wie er meeging en we ineens met 5 man naar een concert gingen!

Esther was 2,5 week onderweg en bezocht 7 landen
Utrecht - Berlijn - Bratislava - Innsbruck - Venetië - Genève - Melun - Maastricht - Utrecht

Beste tip: Bratislava was echt een positieve verrassing! Schattige stad, heel goedkoop en heerlijk om doorheen te lopen. Wij hadden ook een tent mee, waardoor we bijvoorbeeld in Frankrijk veel geld konden besparen door niet in een ho(s)tel in Parijs te gaan zitten, maar op een camping zo'n 20 kilometer verderop.

Nynke en Pim waren 2 weken onderweg en bezochten 3 landen
Utrecht - Berlijn - Praag - Luxemburg - Utrecht

Beste tip: Couchsurfen is zo leuk. Je kunt er heel goedkoop door slapen, maar je kunt ook mensen ontmoeten voor koffiedates, zodat je locals leert kennen.

Marloes was 1 maand onderweg en bezocht 6 landen
Utrecht - Berlijn - Praag - Györ - Boedapest - Belgrado - Sofia - Plovdiv - Istanbul - en verder met de bus

Beste tip: Als je minder populaire routes kiest ben je veel flexibeler! Wij hebben bijvoorbeeld nergens treinen hoeven reserveren en konden zonder plan weggaan. We wisten dat we uiteindelijk in Oost-Turkije wilden uitkomen, maar hebben onderweg het plan vaak aangepast. Het leukst vond ik vooral Belgrado, Sofia, Plovdiv en Istanbul vooral. Een extra tip nog: als je naar Oost-Europa gaat kun je goedkoper uit zijn door een Interrail-ticket voor een kortere periode te kopen en verder lokale tickets, die zijn namelijk niet zo duur!

Yvette was 2 weken onderweg door 1 land, Italië
vliegtuig naar Pisa - Florence - Sienna - Venetië - Verona - Rome - Napels - Capri (en vliegtuig terug)

Beste tip: Capri was fantastisch en ook de treinreis van Rome naar Napels langs de kust was heel mooi. Maar mijn beste tip is toch wel de aperitivo! Je betaalt (relatief) veel voor een drankje, bijvoorbeeld een cocktail, maar mag vervolgens vrij eten van de hapjes van de bar. Sommige bars hebben serieus zo veel dat je helemaal geen avondeten meer nodig hebt!

Wendy was 22 dagen onderweg en bezocht 6 landen
Essen - Berlijn - Wroclaw - Krakau - Poprad - Bratislava - Boedapest - Wenen - Praag - Berlijn - Essen

Beste tip: Wroclaw! Daar ben ik later zelfs 9 maanden gaan wonen, het is een superleuke studentenstad. Wat treinreis betreft was vooral het stuk tussen Praag en Berlijn prachtig en ook het Tatragebergte, tussen Krakau en Poprad, heeft veel indruk gemaakt.

Marlou was 2 weken onderweg en bezocht 7 landen
vliegtuig naar Brno - Bratislava - Salzburg - München - Berlijn - Hamburg - Århus - Lund

Beste tip: wissel dag- en nachttreinen af, wissel grote steden af met kleinere (en natuur!) en blijf ook eens langer op één locatie. Als je met de trein door Europa reist zit je logischerwijs veel in de trein en dat kan best vermoeiend zijn, net als telkens weer een nieuwe stad moeten ontdekken. Denk daarom goed na over wat jij fijn vindt en zorg voor de juiste variatie zodat het leuk blijft. Nachttreinen zijn ideaal om snel een stuk op te schieten, maar tegelijkertijd kun je overdag heerlijk naar buiten kijken en zoveel moois zien vanuit de trein!

Ben jij op 1 juli 2018 18 jaar? Dan kun jij je aanmelden voor één van de 15.000 Interrail-tickets die de Europese Commissie uitdeelt! Hier vind je alle info.

Gepubliceerd: Wo, 23/05/2018 - 09:51


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!