Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Alleen reizen, hoe dan?!

Bij de gedachte van alleen reizen raak ik meteen gestrest. Wat als ik me eenzaam ga voelen? Of de weg kwijtraak? Wat als ik vrienden voor het leven ontmoet en nooit meer terug naar huis wil?

Na 1,5 jaar studeren in Amsterdam en er ondertussen een half jaar te wonen, zijn de grachten en steegjes éindelijk een beetje bekend. Je leert de stad wel goed kennen wanneer je voor de zoveelste keer in de verkeerde tram of bus stapt. Op de een of andere manier werkt het ov nooit in mijn voordeel, ook niet wanneer ik alles tot in het laatste detail heb uitgezocht. Natuurlijk ligt dit niet ook deels aan mijn gewèèèldige richtingsgevoel.

Wanneer ik de zoveelste toerist in lichte paniek van zijn telefoon naar zijn omgeving zie kijken, voel ik medelijden. Ik vind het maar knap van ze dat ze het openbaarvervoer in Amsterdam trotseren. Sommigen gaan all out en pakken gewoon de fiets. Hoe vaak ik bijna een hartaanval heb gehad omdat ze bijna voor een tram fietsen of tussen de tramrails terechtkomen is niet meer bij te houden.

Dit is zeker niet de enige reden die mij tegenhoudt om alleen te gaan reizen. De gedachte van verdwalen in mijn eentje, in een onbekende stad met een onbekende taal maakt mij dus echt heel zenuwachtig. Een vriendin van mij zei tegen mij: “Oké, dan verdwaal je, je hebt altijd nog Google Maps of je vraagt het gewoon aan mensen.” Daar heeft ze een punt, want met onze smartphone zijn we nooit meer écht alleen. Eén druk op de knop en je belt naar de andere kant van de wereld.

Meerdere mensen in mijn omgeving zijn alleen op reis geweest. Allemaal vertelden ze me dat het in het begin eng is, maar dat je het daarna heel snel went. “Je gaat toch in een vibe zitten waarbij het niet meer uitmaakt of je de weg kwijtraakt, je komt er wel.”

Als ik dan even nadenk is het inderdaad stom dat ik hierdoor het ontdekken van de wereld zou laten schieten. Er is zo veel te zien, waarom zou ik me laten tegenhouden door het stemmetje in mijn hoofd? Per slot van rekening, ik heb mijn hart stiekem wel in Barcelona achtergelaten…


Yaklin Tse
Stagiaire Erasmus+ Jeugd & GO Europe

Gepubliceerd: Vr, 26/01/2018 - 10:39


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!