Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

10 tips om te besparen op mobiel verbruik in het buitenland

10 tips om te besparen op mobiel verbruik in het buitenland
Voordat je naar het buitenland gaat, is het verstandig om te bedenken hoe je je mobiele kosten kunt beperken. Lees deze 10 tips om geld te besparen!

1: Lees je in
Allereerst: lees je in. Wat verstaan we onder verbruik in het buitenland? Welke tarieven hebben de verschillende providers? Welke voorwaarden gelden er? Op veel websites kun je een vergelijkend onderzoek doen.

2: Een buitenlandbundel nemen
Een buitenlandbundel kan je helpen om de kosten onder controle te houden. Een buitenlandbundel is een speciale aanbieding van een provider waarbij je voor een bepaald bedrag mag bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Vaak zijn dit bundels voor binnen de Europese Unie, maar soms ook voor daarbuiten. Het voordeel van een buitenlandbundel is dat deze bundel zich echt helemaal toespitst op verbruik in het buitenland. Verbruik in het buitenland is daarom ook goedkoper bij een dergelijke bundel dan bij een gewone bundel.

3: Check je limiet
Bij de meeste studenten lopen de rekeningen hoog op door het limiet te overschrijden. Bij een provider mag je maar een bepaald aantal belminuten, sms’jes en mb’s verbruiken. Verbruik je meer, dan moet je bijbetalen. Bekijk daarom altijd hoeveel je mag verbruiken. Verbruik buiten de bundel in het buitenland kost namelijk meer dan verbruik buiten de bundel in Nederland.

4: Offline kaarten gebruiken
Het is logisch dat je in een ander land de weg niet weet. Je smartphone is een mooi middel om dat probleem te verhelpen. Helaas kost het ophalen van online kaarten wel data. Daarom doe je er goed aan alvast vooraf de kaarten te downloaden, zodat je ze offline kunt gebruiken. Je hoeft dan onderweg geen kaarten te downloaden en daarmee bespaar je op je databundel.

5: Updates beperken
Updates zijn vaak net zo groot als apps zelf. Je databundel is zo op als updates voor apps worden gedownload via 3G of 4G. Op een iPhone schakel je automatische updates uit door naar de instellingen te gaan, voor ‘iTunes’ te kiezen en dan op ‘App Store’ te tikken. Navigeer naar de categorie ‘Automatisch downloaden’ en schakel de optie ‘Updates uit’.
Op een Android-toestel doe je dit door naar de Playstore te gaan en op de uitschuifbare menuknop in de linkerbovenhoek te tikken. Tik op ‘Instellingen’ en kies dan voor ‘Automatische updates’. Je kunt dan inschakelen dat updates alleen automatisch gedownload mogen worden via Wi-Fi.

6: Video’s afspelen
Video’s kosten aardig wat MB’s. Voor een video van 15 minuten kun je zomaar honderden MB’s kwijt zijn. Bekijk video’s daarom niet via 3G of 4G, maar via Wi-Fi. Schakel automatisch video’s afspelen op Facebook uit. Dit doe je door naar de instellingen van de Facebook-app te gaan. Je ziet daar een optie: ‘Video’s automatisch afspelen’. Je kunt daar instellen dat video’s alleen automatisch mogen worden afgespeeld via Wi-Fi of dat ze helemaal niet automatisch afgespeeld moeten worden.

7: Apps begrenzen
Op je iPhone of Android-toestel kun je bij ‘Mobiel netwerk’ instellen waarvoor je data gebruikt mag worden. Op een iPhone kun je bijvoorbeeld per soort (afbeelding, geluid of video) aangeven of dit via Wi-Fi of via de databundel moet worden opgehaald. Bij Android kun je achtergrondgegevens beperken. In feite gaat het daar ook om afbeeldingen, video’s en om geluid.

8: Synchronisatie
Je kunt van alles met elkaar synchroniseren: de foto’s op WhatsApp, de bestanden op je Dropbox, je e-mailaccounts. Duik eens in de instellingen van deze apps en bekijk of het mogelijk is om synchronisatie via 3G of 4G uit te zetten. De informatie in de apps is dan niet altijd actueel, maar het bespaart flink op je databundel.

9: Slimmer bellen
Bel slimmer, verbruik minder minuten! Via WhatsApp, Viber en FaceTime kun je voortaan met je vrienden bellen. Als je bent ingelogd op Wi-Fi, gebruik je geen data en geen mb’s van je databundel. Je bespaart dus dubbel!

10: Wi-Fi gebruiken
Op veel openbare plaatsen is Wi-Fi beschikbaar. In het café, bij restaurants, in de trein, bij overheidsgebouwen en natuurlijk ook op de school waar je op uitwisseling bent. Wi-Fi is vaak gratis en een prima vervanger voor 3G of 4G. Houd er wel rekening mee dat iedereen kan meekijken op een Wi-Fi hotspot. Kwaadwillenden kunnen achter gevoelige informatie komen. Daarom raden we je aan geen bankzaken te doen via Wi-Fi. Ook het bekijken van e-mails met gevoelige informatie kun je beter niet doen. Daar kun je het best 3G of 4G voor gebruiken, omdat dit privéverbindingen zijn. Jij bent de enige gebruiker die erop in kan loggen, tenzij je toestemming geeft voor anderen om verbinding te mogen maken.

Gepubliceerd: Vr, 27/01/2017 - 11:47


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!