Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Waar moet ik op letten bij mobiel bellen in het buitenland?

Als je een paar maanden gaat studeren, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in het buitenland, moeten er best wel wat zaken geregeld worden.

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar ook je mobiele abonnement moet misschien worden omgezet of zelfs stopgezet. En hoe houd je de kosten laag in het buitenland? Een paar tips.

Je abonnement laten omzetten
Allereerst: je hoeft geen nieuw contract af te sluiten omdat je je in het buitenland bevindt. Je kunt je huidige abonnement gewoon blijven gebruiken, al is dat misschien niet de goedkoopste oplossing. In het buitenland betaal je namelijk roamingkosten. Dat zijn de kosten voor het gebruik van een ander netwerk dan het netwerk waarvoor je in Nederland een abonnement hebt afgesloten. Het goede nieuws: roamingkosten worden per juni 2017 binnen de Europese lidstaten afgeschaft! Het wordt dan dus een stuk goedkoper.
Een tweede optie is om je abonnement te laten omzetten in een prepaid met nummerbehoud. Je kunt je simkaart dan weer gebruiken als je terug bent in Nederland. Zo behoud je je huidige telefoonnummer. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je beltegoed niet verloopt. Ben je weer terug in Nederland? Dan kun je je prepaid weer laten omzetten naar een abonnement.

Een lokale simkaart
Als je gaat studeren in het buitenland, is het handig om een lokale simkaart te gebruiken. Je kunt deze krijgen door ter plekke een sim only abonnement af te sluiten of door een prepaid kaart te kopen. Het voordeel hiervan is dat de kosten lager zijn. De kosten van een lokale simkaart zijn lager, doordat je geen gebruik hoeft te maken van roaming. De simkaart komt immers uit het land waar jij je nu bevindt. Er wordt geen netwerk ‘geleend’, dus hoef je daar niets extra’s voor te betalen. Het nadeel is dat je dan een buitenlands nummer hebt en je vrienden in Nederland je niet goedkoop kunnen bellen.

Goedkoop internetten met een buitenlandbundel
Wie zijn of haar Nederlandse abonnement wil blijven gebruiken, kan overwegen een buitenlandbundel af te sluiten. Veel aanbieders hebben bijvoorbeeld een EU-bundel. Daarmee kun je voor een vast bedrag internetten in Europa. Ook is het goed om je instellingen aan te passen. Zo voorkom je hoge rekeningen achteraf.
Heb je toegang tot internet, dan kunnen je Nederlandse vrienden je gewoon goedkoop bellen. Dit kan dan via online communicatiediensten, zoals Skype, FaceTime, WhatsApp en Viber. Het bellen verloopt dan gewoon via internet en gaat af van je databundel, tenzij je met een Wi-Fi hotspot verbonden bent.

Een abonnement bevriezen
Als je abonnement nog een tijdje doorloopt, kun je het abonnement misschien laten ‘bevriezen’. Dat houdt in dat je je abonnement voor een bepaalde periode stopzet. Dat is niet altijd bij iedere provider mogelijk. Neem daarom contact op met de mobiele aanbieder om naar de mogelijkheden te informeren. Is het niet mogelijk het abonnement tijdelijk stop te zetten, dan kun je je abonnement door iemand anders laten overnemen met korting. De meeste aanbieders geven daar de mogelijkheid voor.

 

Gepubliceerd: Ma, 23/01/2017 - 14:42


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!