Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

Tripjes voor je smaakpapillen – routes in Spanje!

Altea, Spain
Photo by: Roger Davies https://www.flickr.com/photos/rogdavies/
De Spaanse keuken heeft een schat aan lekkere gerechten om te ontdekken. Hier wat tips & tricks van échte Spanjaarden om je gastronomische weg in España te vinden…

 

Er zijn vele manier om een land te leren kennen. Je kunt de cultuur opsnuiven, de architectuur onderzoeken, de natuur in trekken... Maar de gastronomie van een land ontdekken is waarschijnlijk de beste manier om de roots van een land en de mensen die er wonen werkelijk in je op te nemen. Gastronomie betekent niet alleen typisch regionale gerechten proeven: het heeft ook te maken met de producten kennen, de mensen die het maken en de gebruiken die horen bij elk gerecht, elk drankje of elke lekkernij. Waarden als eten uit je eigen regio klaarmaken en vooral seizoensproducten gebruiken worden de norm in onze samenleving. En waar kun je deze waarden beter tot hun recht laten komen dan in het gastronomische toerisme? Daar gaat het om: lokale producten, regionale gerechten en alles van geweldige kwaliteit en zonder onnodig transport of extra vervuiling. Heb jij al eens al de échte smaken van Spanje geproefd… Maar hoe plan je dan een route waarop je ze sowieso tegenkomt?

 

Als je op zoek bent naar inspiratie en je wilt vooral snel informatie vinden over typische producten in verschillende Spaanse regio’s, dan kun je het beste de digitale snelweg kiezen. De website van Spanish Tourism heeft een handige zoekmachine waarmee je streekgerechten en recepten die typerend zijn voor een regio kunt opzoeken. Ook vind je hier routes als de ‘schaaldierenroute’ in Galicië, een route die het binnenland van Spanje doorkruist of een ‘olijfolie’ route door heel Spanje.

 

Heb je nog niet genoeg gevonden? Probeer dan het web van Tasting Spain eens, hier vind je routes op het gebied van bijvoorbeeld wijn, kaas en zoete lekkernijen. Maar je vindt er ook informatie over gastronomische geschiedenis en tradities van Spaanse regio’s en nieuwe foodtrends. Ook Gastronomic Agenda (in Spaans) kan je helpen je tong in de zevende hemel te brengen. Er zijn in Spanje veel tentoonstellingen en culinaire activiteiten die je de authentieke Spaanse keuken aan den lijve laten ondervinden. Denk  hierbij aan: kaasfestivals, bierproeverijen en Middeleeuwse eetfestijnen.

 

Wist je dat er zelfs een jaarlijkse wedstrijd is waarbij de Hoofdstad van de Spaanse Gastronomie wordt gekozen? Een tripje naar deze stad is natuurlijk de moeite waard als je focus daar ligt. In 2014 is de hoofdstad Vitoria-Gasteiz, deze stad ligt in Baskenland. Bekijk hun website eens (in Spaans)!

 

Wat tips om je gastronomische tripje optimaal te benutten:

 

  • Vergelijk voor je op reis gaat alvast prijzen en kwaliteit van restaurants online, dat scheelt onaangename verrassingen onderweg.
  • Check altijd even bij de plaatselijke VVV of er nog nieuwe evenementen zijn, niet alles kun je online vinden.
  • Als je echt lokale producten wilt kopen, check dan goed of dat wat je koopt niet toch per ongeluk geïmporteerd is. “Designation of origin guarantee” is een goede graadmeter, meer informatie hierover vind je op OriginSpain (in Spaans).
  • Er zijn meerdere apps die je kunnen helpen, neus ook eens rond in je App of Play Store op je mobiel.
  • Vergeet niet om onderweg af en toe naar recepten van de lekkere dingen die je proeft te vragen en die op te schrijven, dit kunnen wel eens de mooiste souvenirs van je reis zijn.

 

Geniet ervan!

 

De originele versie van dit artikel is geschreven door een Qualified Multiplier uit Spanje, zijn naam is Alt Urgell.

 

Offentliggjort: Tir, 17/06/2014 - 11:00


Tweet Button: 

Links


Info for young people in the western balkans

Har du brug for hjælp rådgivning fra en ekspert?

Spørg os!