Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Spuneţi NU intimidării

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Intimidarea (bullying) ia forma abuzului fizic sau verbal şi are loc, de obicei, în şcoli. Ştiţi ce aveţi de făcut dacă deveniţi victime ale intimidării? Sau dacă cei apropiaţi sunt afectaţi de acest fenomen?

Cele mai frecvente cauze ale intimidării sunt înfăţişarea, dimensiunea corporală, orientarea sexuală şi rasa. Intimidarea nu se limitează doar la violenţa fizică. Ea include orice alte acţiuni care fac ca victima să se simtă prost. Vorbim despre intimidare sau bullying când o persoană este împinsă, lovită, poreclită, insultată, când se răspândesc zvonuri despre ea sau când i se fură sau distruge proprietatea.

 

Ce puteţi face?

Nimeni nu ar trebui să fie supus intimidării. Dacă vă consideraţi victime ale acestui fenomen sau cunoaşteţi pe cineva care se află în această situaţie, luaţi atitudine. Reţeaua europeană de prevenire a criminalităţii vă oferă sfaturi pentru a vă ajuta să preveniţi şi să reduceţi cazurile de intimidare în şcoli.

O altă posibilitate ar fi să participaţi la evenimentele organizate cu ocazia Zilei pentru combaterea intimidării (STAND UP to Bullying Day). Cetăţeni din lumea întreagă au semnat un „tricou-manifest” pe care doresc să-l poarte pentru a transmite opiniei publice internaţionale un mesaj important:

  • spuneţi un NU hotărât intimidării şi celor care o practică
  • apropiaţi-vă de victime şi determinaţi-le să vă accepte ca pe o sursă de sprijin
  • atrageţi atenţia asupra efectelor intimidării şi mobilizaţi-i şi pe alţii să se implice.

Iniţiativa este organizată la nivel global, iar tricourile şi diverse servicii de asistenţă sunt disponibile în şcoli şi alte spaţii publice din 25 de ţări. Nu trebuie decât să vă înregistraţi on-line.

Până acum s-au alăturat iniţiativei peste 3100 de şcoli, companii şi organizaţii reprezentând peste un milion de persoane. Deşi a fost iniţiată în America de Nord, mişcarea câştigă rapid adepţi peste tot în lume.

 

Intimidarea în afara şcolii

Uneori, intimidarea are loc şi în alte spaţii, inclusiv virtual, pe internet. Vă puteţi confrunta cu acest fenomen în timpul activităţilor extraşcolare şi al evenimentelor sportive, acasă, pe stradă sau la locul de muncă. Cei care practică intimidarea pe internet recurg, de regulă, la texte, e-mailuri, postări on-line pentru a difuza imagini jenante, ameninţări sau mesaje ofensatoare.

Publicat: M, 30/04/2013 - 15:34


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!