Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

Til kamp mod mobning

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Mobning kan foregå både fysisk og verbalt og finder normalt sted på skolen. Ved du, hvad ud skal gøre, hvis du bliver udsat for mobning? Eller hvis du ser andre blive mobbet?

Den mest almindelig årsag til mobning er udseende, kropsbygning, seksuel orientering og etnisk oprindelse. Men mobning er ikke kun fysisk vold. Det er alt, hvad der gøres for at få et andet menneske til at få det dårligt.  For eksempel at skubbe, slå, vælte en person, give vedkommende øgenavne, komme med fornærmende bemærkninger, sprede rygter eller at ødelægge eller stjæle ting, der tilhører personen.

 

Hvad kan du gøre?

Ingen skal finde sig i at blive mobbet, så hvis du er offer for mobning eller ser nogen, der bliver mobbet, skal du gøre noget. Det Europæiske Kriminalpræventive Net giver gode råd til, hvordan du kan forhindre og mindske mobning på skolen.

En nem ting, du kan gøre, er at deltage i den internationale dag mod mobning. Ved denne særlige begivenhed iklæder folk fra hele verden sig en særlig t-shirt, hvorpå de har skrevet under på, at de vil stoppe mobning. Formålet er at:

  • sende et højlydt og konfrontationsfrit signal om, at mobning skal stoppes
  • give sig selv tilkende over for mobbeofre for at vise deres støtte og vilje til at hjælpe
  • skabe opmærksomhed om konsekvenserne af mobning og opfordre passive vidner til at skride ind.

Det er et verdensomspændende initiativ, og t-shirten samt andre materialer er tilgængelig for skoler og arbejdspladser i 25 forskellige lande. Det eneste, du skal gøre, er at registrere dig på websitet.

Indtil videre har over 3 100 skoler, arbejdspladser og organisationer, som repræsenterer over en million mennesker, registreret sig. Bevægelsen startede i Nordamerika, men har hurtigt spredt sig til det meste af verden.

 

Mobning uden for skolen

Nogle gange finder mobning også sted uden for skolen, f.eks. på internettet. Det kan ske i forbindelse med fritidsaktiviteter eller holdsport, hjemme, på gaden og på arbejdspladsen. Ved cypermobning bruger dem, der mobber, sms’er, e-mails eller andre opslag på nettet til at sprede pinlige billeder, trusler eller krænkende beskeder.

Offentliggjort: Tir, 30/04/2013 - 15:33


Tweet Button: 

Links


Info for young people in the western balkans

Har du brug for hjælp rådgivning fra en ekspert?

Spørg os!