Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Postavi se po robu medvrstniškemu nasilju

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Nasilje je lahko fizično ali verbalno in se navadno dogaja v šolskem okolju. Ali veš, kako ravnati, če si sam žrtev nasilja? Ali če se to zgodi komu drugemu?

Najpogostejši povod za nasilje vrstnikov je videz, velikost in teža, spolna usmerjenost in rasa. Ne gre samo za fizično nasilje, temveč za vsako dejanje, ki namerno prizadene žrtev, denimo porivanje, pretepanje, spotikanje, zmerjanje, žaljenje, razširjanje lažnih govoric, poškodovanje in krajo lastnine.

 

Kaj lahko storiš?

Nasilja ni nikomur treba prenašati. Če si sam žrtev nasilnežev ali če vidiš, da so se spravili na koga drugega, je treba to povedati. Evropska mreža za preprečevanje kriminala ponuja nasvete, kako preprečiti in zmanjšati medvrstniško nasilje v šoli.

Najlaže z udeležbo na mednarodnem dnevu Postavimo se po robu medvrstniškemu nasilju. Na ta dan se po vsem svetu začnejo zbirati skupine ljudi, ki so podpisali posebno „majico zavezanosti“, in z majico na sebi:

  • sporočajo glasno in mirno, da se je treba upreti nasilju vrstnikov,
  • pokažejo svojo pripravljenost, da se poistovetijo z žrtvami in jim pomagajo,
  • opozorijo na posledice medvrstniškega nasilja in mimoidoče spodbudijo k akciji.

Dogodek poteka po vsem svetu, majice in pomoč pri organizaciji ponujajo šolam in delovnim organizacijam v 25 državah. Nič drugega ti ni treba storiti, samo registriraj se na spletu.

Teh dogodkov se je do zdaj udeležilo že več kot 3100 šol in delovnih  organizacij oziroma več kot milijon ljudi. Gibanje se je sicer začelo v Severni Ameriki, vendar se hitro širi po svetu.

 

Medvrstniško nasilje zunaj šole

Včasih nasilneži poiščejo žrtve zunaj šole, tudi na internetu. Lahko pri interesnih dejavnostih, ekipnih športnih igrah, doma, na ulici in na delovnem mestu. O spletnem medvrstniškem nasilju govorimo, kadar nasilneži po spletu ali z elektronsko pošto širijo neprijetne fotografije, grožnje in žalitve.

Objavljeno: tor, 30/04/2013 - 15:28


Tweet Button: 

Sorodne povezave


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!