Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Stoppi kiusaamiselle

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Kiusaaminen voi olla fyysistä tai henkistä. Useimmiten sitä tapahtuu koulussa. Tiedätkö, mitä tehdä, jos joudut kiusatuksi? Tai jos näet jotakuta muuta kiusattavan?

Kiusatuksi voi tulla esimerkiksi ulkonäön, koon, sukupuolisen suuntautumisen tai rodun takia. Kiusaaminen ei ole vain fyysistä väkivaltaa. Kiusaamiseksi luetaan kaikki teot, joilla halutaan saada sen kohde tuntemaan mielipahaa. Se voi olla tönimistä, lyömistä, kamppaamista, nimittelyä, loukkaavia sanoja, juorujen levittämistä ja omaisuuden vahingoittamista tai varastamista.

 

Mitä voit tehdä?

Kenenkään ei pitäisi joutua sietämään kiusaamista. Jos sinua kiusataan tai jos näet jotakuta muuta kiusattavan, nouse vastarintaan. Eurooppalainen rikoksentorjuntaverkosto on koonnut yhteen tietoa keinoista, joilla voidaan ehkäistä ja vähentää koulukiusaamista.

Kiusaamisen vastaiseen kampanjaan voi liittyä esimerkiksi osallistumalla kansainvälisen Stand Up to Bullying -teemapäivän tapahtumiin. Kampanjapäivänä osanottajat eri puolilta maailmaa pukevat ylleen t-paidan, johon he ovat kirjoittaneet oman nimensä merkiksi siitä, että vastustavat kiusaamista. He haluavat

  • välittää kiusaajille selvän, rauhanomaisen viestin siitä, etteivät hyväksy kiusaamista
  • osoittaa tukensa ja auttamishalunsa kiusaamisen uhreille
  • kiinnittää huomiota kiusaamisen seurauksiin ja saada passiivisetkin ihmiset mukaan vastustamaan kiusaamista.

Kampanjapaidat ja kampanjaorganisaation palvelut ovat käytettävissä kouluissa ja työpaikoilla 25:ssä eri maassa. Kampanjaan osallistuminen vaatii vain rekisteröitymisen verkossa.

Tähän mennessä kampanjassa on ollut mukana yli 3 100 koulua, työpaikkaa ja organisaatiota, jotka edustavat yhteensä yli miljoonaa ihmistä. Liike sai alkunsa Pohjois-Amerikassa, mutta se on nopeasti leviämässä eri puolille maailmaa.

 

Kiusaaminen muualla kuin koulussa

Kiusaamista voi tapahtua myös koulun ulkopuolella, esimerkiksi internetissä. Sitä voi esiintyä harrastuskerhoissa, urheilujoukkueissa, kotona, kadulla ja työpaikalla. Nettikiusaajat lähettävät keskusteluviestejä, sähköposteja tai kännykkäviestejä levittääkseen noloja kuvia, uhkauksia tai törkeitä viestejä.

 

Julkaistu: Ti, 30/04/2013 - 15:18


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä