Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Не на тормоза

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Тормозът може да е под формата на физическо или словесно насилие и обикновено се наблюдава в училищата. Знаете ли какво да правите, ако сте жертва на тормоз? Или ако някой друг е тормозен?

Най-често срещаните причини за тормоз са свързани с външния вид, теглото, сексуалната ориентация и расата на даден човек. Тормозът не означава просто физическо насилие; той включва всички действия, целящи да накарат жертвата да се чувства зле. Сред примерите са блъскане, удряне, спъване, ругатни, обидни забележки, разпространяване на слухове и увреждане или кражба на собственост.

 

Какво можете да направите?

Никой не бива да се примирява с това да бъде тормозен, така че ако сте жертва на тормоз или сте свидетел на тормоз срещу някой друг, трябва да говорите за това. Европейската мрежа за предотвратяване на престъпления предлага съвети как да предотвратим и намалим тормоза в училищата.

Лесен начин за това е участието в международния ден под мотото „Не на тормоза“. Това е проява, в рамките на която хора от цял свят, подписали специални „тениски с обещание“, се събират облечени в тях, за да:

  • изпратят високо и неконфронтационно послание за съпротива към хората, които тормозят други хора;
  • разкрият себе си пред жертвите като източник на подкрепа, готов да им помогне;
  • привлекат вниманието към последиците от тормоза и да стимулират пасивните наблюдатели към действия.

Протестът е световен по своя мащаб, като тениските с обещания и услугите са достъпни за училища и предприятия в 25 страни. Просто трябва да се регистрирате онлайн.

Досега повече от 3100 училища, предприятия и организации, представляващи над 1 млн. души, са се включили в протеста. Въпреки че движението започна в Северна Америка, то бързо се разпространява в целия свят.

 

Тормоз извън училищата.

Понякога тормозът се наблюдава извън училищата, включително в интернет. Можете да станете обект на тормоз по време на извънкласни дейности, при участие в спортни прояви, у дома, на улицата или на работното място. При кибертормоза насилниците понякога използват текстове, електронни писма или онлайн постове, за да разпространят смущаващи снимки, заплахи или обидни послания.

Публикувана на: вт, 30/04/2013 - 15:12


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!