Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Az agresszió új formája: az internetes zaklatás

A legtöbb fiatal rendszeresen használ mobiltelefont és internetet, ezért az elmúlt években az internetes zaklatás egyre gyakoribbá vált. Meg szeretnéd tudni, hogyan küzdhetsz ellene és hogyan előzheted meg?

Amikor egy fiatal egy másik fiatalt e-mail, szöveges üzenet, csevegőszoba, mobiltelefon, közösségi weboldalak vagy más technológia használatával megfélemlít, megaláz, terrorizál, rettegésben tart vagy fenyeget, akkor internetes zaklatásról (angolul cyber bullying) beszélünk. Az internetes zaklatás felnőttek körében is előfordul (angolul cyber-harassment vagy cyber stalking).

 

Küzdelem az online gyűlöletbeszéd elterjedése ellen

Az Európa Tanács kezdeményezést indított útjára a gyűlöletbeszéd internetes terjedésének megakadályozására (Young People Combating Hate Speech On-line). A fiatalokhoz szóló projekt általános célja, hogy kiszorítsa a rasszizmust és a diszkriminációt a virtuális térből. Az európai nemzetközi szervezet 2012 és 2014 között képzést szervez fiataloknak és ifjúsági szervezeteknek, amely felvértezi őket arra, hogy felismerjék a kritikus helyzeteket és fellépjenek ellenük. A fellépést és a beavatkozást célzó projekt a képzésen kívül online kampány indítására is buzdítja a fiatalokat.

 

Offline intézkedések

Noha az internetes zaklatás jellegéből adódóan online történik, a való világban is felléphetsz ellene. A Stop Cyber Bullying (Vessünk véget az internetes zaklatásnak!) nevű weboldalon megrendelhető információcsomag hasznos tájékoztatást nyújt arról, hogyan előzhető meg az internetes zaklatás iskoládban vagy lakóhelyeden, illetve miképpen lehet tenni ellene.

 

Hogyan védekezhetsz?

Mivel az internet a mindennapunk részévé vált, nem könnyű védekezni az internetes zaklatás ellen. Az áldozatok nem kapcsolhatják ki egyszerűen számítógépüket vagy mobiltelefonjukat. Az Ins@fe weboldalon számos ötletet olvashatsz arról, hogyan védheted online személyi jogaidat: a közösségi portálokon többek között ne oszd meg ismeretlenekkel adataidat és ne jelölj be olyanokat, akiket nem ismersz vagy akikben nem bízol.

 

Biztonságos Internet Nap 2013. február 5.