Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Lelki Egészség Éjszakája avagy Turistajeggyel a szőnyeg alatt

November 5-én, 16:47-kor még két teljes álló percig próbáltam megtalálni a zoknim párját, aztán rájöttem, hogy felesleges, jó lesz az felemásan is. Az eső is esett, de ez nem tántorított el, s aznap este még jó pár dologra rájöttem.

A Lelki Egészség Éjszakája keretében megrendezett programegyüttes ígéretesnek bizonyult, kíváncsivá tett és kicsit úgy is éreztem, szükségem lenne egy olyan estére, ahol magamba nézhetek, a rohanó mindennapokból kilépve és végre a kulisszák mögé pillanthatok, mégis hogyan állnak a dolgaim. (egyébként valahogy ÍGY). Ezért határozott léptekkel vettem az irányt a MÜSZI-be (nah jó, először a Premier Kultcafé-ba, hogy hozzájuthassak a jegyemhez, majd töretlen lelkesedéssel az egyre inkább szakadó esőben a Művelődési Szintet céloztam meg), ugyanis táncterápia workshopra voltam hivatalos. Nahát, mik vannak! Táncterápia… gondoltam, amikor jelentkeztem, majd tulajdonképpen a workshop után is ugyanez a mondat keringett a fejemben, ekkor már önmagamra és a táncképességeimre vonatkoztatván – nahát, mik vannak.

 

A másfél órás programismertető nem csak, hogy jó hangulatban telt, de azon túl, hogy igazán szórakoztató, s egyben felszabadító volt tök ismeretlen emberekkel teljesen meghatározatlan mozdulatokat alkalmazni, ugrálni, vonaglani – nevezzük táncnak, de igazából sokkal tartalmasabbnak bizonyult, mint vártam. Sokszor nehezünkre esik szavakba önteni, sőt, egyáltalán megfogalmazni a minket visszatartó akadályokat, nehézségeket, kérdéseket de a feldolgozatlan élményeinket is, melyek furcsamód az est során a mozdulatokkal és az asszociációkkal probléma nélkül törtek utat maguknak, íródtak újjá, vagy fogalmazódtak meg bennem.

 

A zene és a mozdulatok olyan felismeréseket, gondolatokat világítottak meg, melyek tudat alatt már jó ideje keringhetnek valami elvont szőnyeg alatti porcicauniverzumban, nagy gonddal vagy sebtiben odasepregetve, ahol szépen halmozódhattak és vegyülhettek, ám valahogy az est folyamán az is kiderült, szép nagy a szőnyeg, de ha feltekerjük, akkor van hely táncolni is.

 

Persze, félreértés ne essék, egy másfél órás workshop keretében nem arról van szó, hogy megvilágosodtam volna, vagy, hogy hatalmas előrelépés történt az életemben és holnap indulok felfedezni Amerikát, de azt gondolom, tudatosabb lettem, és nem is fáj. Jó tapasztalatnak mondanám, sőt, kellemes csalódásnak. Izgalmas kísérlet és fájdalommentes „szőnyeg alatti tourist guide”, valahogy így tudnám ajánlani mindazoknak, akiket érdekel, mit is kaphatnak egy terápiás jellegű önfeledt tánctól, ahol nincs koreográfia és nincsen szükség ritmusérzékre sem. Jó dolog önfeledten mozogni, rég adódott ilyesmire lehetőségem, élmény volt.

 

Az előadások közül (ami időben összeegyeztethető volt a workshoppal) Dr. Forgács Attila GlObesity előadására, a tömeges elhízás lélektanára mentem. Az előadás során a tömeges elhízás okait és statisztikáit, pszichológiai tényezőit taglalgató előadás részletesen számba vette, miért is hízik a magyar, na, és mióta – érdekes, összegző előadás, mely újfent tudatosságra, bár ez esetben inkább odafigyelésre, a fogyasztói társadalom diktálta adagok és lehetőségek átértékelésére, illetve a marketing technikák tudatosítására int és invitál.

 

A program nem zárult le, volt még lehetőség egyéni lelki gondozásra, kerekasztal beszélgetésre, könyvvásárlásra és egyebekre, ám talán, mert bőrig áztam, talán, mert úgy éreztem kitáncoltam magamból a szuszt is, útnak indultam, immár az eső ellenére is elégedetten és jó értelemben fáradtan.

 

Az időjárás ellenére nagy volt az érdeklődés, rengetegen érkeztek és szabadultak meg a cipőiktől, hogy zavartalanul táncolhassanak, de a többi helyszínen is jócskán akadtak érdeklődők. Remélem, hogy a rendezvény rendhagyó keretek között jövőre is megvalósul, igény ugyanis, úgy tűnik, van rá.

 

 

Tóth Nikolett

 

kép forrása: Unsplash/Brooke Cagle

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: k., 15/11/2016 - 09:13


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!