Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kezdj el meditálni most!

Márky Ádám előadása a munkahelyi meditáció fontosságára hívta fel a figyelmet. Akár dolgozunk, akár az iskolapadot koptatjuk, mindenképp javunkra válik egy kis elmélyedés önmagunkban. Nem kell más, csak rendszeresség, kitartás és türelem.

A Corvinus Diáktanácsadó Központ által szervezett előadás ütős mondattal kezdődött: jelenlegi stresszes életformánk pontosan a két legfontosabb szervünket teszi tönkre: a szívünket és az agyunkat. Ma minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg, a magas vérnyomás pedig minden harmadik embert érint. Ennek egyik fő oka, a pszichoszociális stressz ugyanolyan rizikótényező, mint az elhízás, de míg az utóbbira konkrét diétás és edzésterveink vannak, előbbi kezelésére eddig nem igazán voltak jobb tanácsaink, mint, hogy „kerüld a stresszt”.

 

A probléma egyik gyökere, hogy jelenlegi életformánkban a stressz állandósult és folyamatosan jelen van. Ősemberként hamar eldőlt, hogy életben maradunk-e egy hirtelen veszélyhelyzet után, ma azonban minden másodpercben annyi inger bombáz minket, hogy bár igyekszünk mindegyikre odafigyelni, végül ez mégsem sikerül. Így ez hamar rutinná válik az életünkben: rágódunk a múltunkon, szorongunk a jövőnkön, az eredmény pedig hosszútávon boldogtalanná tesz és megbetegít minket.

 

A stressz hatására agyunk kognitív „gondolkodó” része kikapcsol, így az ősibb, ösztönösebb reakcióink veszik át a hatalmat a tudatos cselekedeteink fölött. Ilyenkor inkább az érzelmeink lesznek irányadóak, nem pedig a magatartásunkat szervező gondolataink. Stressz hatására ezért érezzük gyakran azt, hogy „szétestünk”, vagy nem úgy reagáltunk az adott helyzetben, ahogy „józan ésszel” tettük volna.

 

Az USA-ban évi 300 milliárd dollárba kerül a munkáltatóknak a dolgozók stresszből fakadó egészségügyi kiadása, így a modern vállalatok már felismerték, hogy a hosszútávú sikerességük egyik tényezője lehet, ha a munkavállalóik stresszmentesebbek és megélhetik a fenntartható elköteleződést cégük irányába.

 

DE MI IS A MINDFULNESS?


A mindfulness nem egy módszer vagy irányzat, hanem egy állapot: a tudatos jelenlét állapota. Aki ebben az állapotban van, az képes egyvalamire figyelni és ezt a fókuszt huzamos ideig megtartani, át tudja adni magát a jelen pillanatnak.

 

MEDITÁCIÓ


A meditáció a legjobb módszer a tudatos jelenlét átélésére és megtanulására. Ha a saját testünkre figyelünk, megtanulunk jelen lenni, csökken a stressz-szintünk és nem az ösztönös, hanem a tudatos cselekedeteink kerülnek előtérbe. A meditációban az a jó, hogy nem jelent hatalmas változtatásokat az életünkben vagy költséges beruházásokat, elég napi 10 perc és egy nyugodt hely. A meditáció segítségével elmerülhetünk önmagunkban, megismerhetjük az érzéseinket és hosszútávon javíthatjuk az egészségügyi állapotunkat, jól-létünket.
 

DE HOGYAN TUD EGY MUNKAHELY PROFITÁLNI A MEDITÁCIÓBÓL?


A mindfulness meditációt egyre komolyabban veszik a vállalatok is. Bár Magyarországon még gyerekcipőben jár a módszer, szerencsére akadnak követendő és jó példák. Egy 8 hetes tréning folyamán napi 10 perc meditálás hosszútávú és egész napos hatással van a dolgozókra.

 

Mivel csak 10 percről van szó naponta (és ennél valószínűleg sokan többet töltenek dohányzással az iroda előtt) és nem igényel mást, csak rendszerességet és nyitottságot, ezért könnyen bevezethető egy munkahely napirendjébe is. Egy kevésbé stresszes vezető, aki valóban oda tud figyelni a munkatársaira és a feladataira, tud priorizálni és a nagy nyomás ellenére sem fenyegeti kiégés. Gyakori probléma az is, hogy a különböző generációk nehezen tudnak együtt dolgozni, hiszen a mai fiatalokat nem irányítani, hanem vezetni lehet. Az ő érdeklődésüket már nem a biztos, hanem az inspiráló és innovatív munkahely kelti fel, így könnyen tovább állnak, ha mindezt nem kapják meg.

 

Ádám Ted-előadását itt hallgathatod meg, további információt vállalkozásának tevékenységéről pedig itt találhatsz. A Center for Mindful Leadership célja, hogy a meditáció előnyeit átadják a nagy pszichés stressz és terhelés alatt dolgozóknak, hogy azok kihasználhassák a bennük rejlő lehetőségeket és így élhetőbb világot teremthessenek magukban és maguk körül. Ádámék sokfelé tartanak meetup-ot, találkozókat és ingyenes előadásokat, így érdemes nyomon követni tevékenységüket.

 

 

Ha kedvet kaptál a meditáláshoz és szeretnél jobban elmélyedni a témában, szeretettel ajánljuk a következő oldalakat:

 

Mindful.org

How to Practice Mindfulness Meditation

8 hetes ingyenes online Mindfulness Training

 

 

Rosta Ágnes

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 09/09/2016 - 18:27


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!